Vaasan kehittää leipomoidensa energiatehokkuutta

| Uutiset

Meillä on aito halu saada energiatehokkuudesta osa prosessia.”

Vaasanille on tärkeää pienentää leipomotuotannon ilmastovaikutuksia pellosta pöytään. Tällä matkalla toiseksi eniten hiilidioksidipäästöjä syntyy leipomiseen käytetystä energiasta. Siksi leipomoiden energiatehokkuuden parantaminen on keskeistä. Eniten päästöjä syntyy raaka-aineiden tuotannossa.

”Meillä on aito halu saada energiatehokkuudesta osa prosessia. Ilmastovaikutusten pienentäminen vaatii johdolta vahvaa sitoutumista, koska toimenpiteiden takaisinmaksuaikaa on vaikea laskea. Se on kuitenkin satsausta tulevaisuuteen ja arvojemme mukaista toimintaa”, kertoo Vaasan Oy:n tekninen johtaja Heikki Kiiski (kuvassa).

Vaasan Oy on Suomen vanhimpia valtakunnallisia leipomoita. Omistajansa Lantmännen Unibaken kautta Vaasan on osa ruotsalaisten maanviljelijöiden omistamaa Lantmännen-monialakonsernia, joka on yksi Euroopan suurimpia toimijoita bioenergia-, kone-, maatalous- ja elintarvikealalla.

Vaasanin leipomoissa kiinnitetään huomiota koko tuotantoketjun energiankäyttöön. Tavoitteena on pienentää päästöjä mahdollisimman monessa kohdassa. Leipomoissa käytetään jo nyt vihreää sähköä ja otetaan talteen leipomisessa syntyvää lämpöä. Prosesseja kehitetään jatkuvasti.

Leipomoalalla tapahtuu paljon hyvää kehitystä. Uudet leipomolinjastot rakennetaan aiempaa tehokkaammiksi ja vähemmällä energialla toimiviksi. Kiisken mukaan energiatehokkuutta olisi kuitenkin mahdollista kehittää nopeammin. Vanhoissa linjastoissa on olennaista hyödyntää prosesseista syntyvä hukkaenergia mahdollisimman tarkkaan.

Yhteistyön voima

Energiatehokkuuden kehittämiseen Vaasan etsi kumppania, jolle myös teollisuuden prosessit ovat tuttuja. LeaseGreen oli luonteva valinta.

”Meille oli selvää, että yksi ihminen ei voi hallita kaikkea sitä, mitä tarvitsemme. Tällainen superihminen syntyy, kun monen ihmisen osaaminen yhdistetään”, Vaasan Oy:n Kiiski sanoo.

LeaseGreenin toimitusjohtaja Thomas Luther pitää Vaasanin ajattelutapaa järkevänä. Yhteistyö on Vaasanille käytännössä riskitöntä. LeaseGreenin asiantuntijat tutustuvat Vaasan-leipomoiden toimintaan ja etsivät potentiaalit, joiden avulla säästyy luvattu määrä energiaa ja kustannuksia. Osa potentiaaleista saadaan käyttöön säädöillä tai nollainvestoinneilla, osa isommilla investoinneilla.

”Osana kumppanuutta Vaasan saa käyttöönsä ison asiantuntijaporukan, jolla on poikkeuksellisen laaja osaaminen ja kokemus. Me takaamme, että luvatut lisäarvot toteutuvat – ja varmistamme, että kaikki toimii älykkäästi ja optimaalisesti. Lisäksi me toteutamme yhdessä sovitut kehitysinvestoinnit alusta loppuun saakka.”

LeaseGreenissä on huomattu, että erityisesti teollisuudessa energiatehokkuuden parantaminen ja hiilijalanjäljen pienentäminen on turhan usein sirpaleista. Parhaat tulokset saadaan kuitenkin suunnitelmallisella ja pitkäjänteisellä toiminnalla.

”Me suunnittelemme ja toteutamme kaikki toimenpiteet niin, että ne istuvat kokonaisuuteen ja yhteiseen tiekarttaan. Isoin hyöty tulee kokonaisvaltaisuudesta. Molemminpuolisen luottamuksen päälle on hyvä rakentaa aito ja todellinen kumppanuus”, Luther sanoo.

Vaasan Oy:n kanssa sovittu yhteistyö on LeaseGreenin laajin, ja siinä hyödynnetään koko palveluvalikoimaa. Kokonaisuuteen kuuluu kartoitusten, nykytilaraportin ja kehitystiekartan lisäksi jatkuva LG Meta -palvelu. Siinä on kyse tekniikan digitalisoinnista ja optimoinnista tekoälyn ja etevien ihmisten yhteistyöllä. Seurannan pohjalta ehdotetut kehitysinvestoinnit toteutetaan LG Boost -mallilla eli avaimet käteen -kokonaistoimituksena.

LeaseGreenin kanssa tehtyyn sopimukseen kuuluvat Vaasan Oy:n Vantaan, Kuusankosken, Kiimingin ja Vammalan leipomot. Kolme ensin mainittua keskittyvät tuoreen leivän valmistukseen, ja niissä leivotaan muun muassa Suomen suosituinta leipää, Vaasan Ruispaloja.

”Suomalaiset leipomot ovat eturintamassa prosesseista syntyvien hukkaenergioiden hyödyntämisessä. Me otamme esimerkiksi paistouuneista savukaasujen kautta talteen lämpöenergiaa ja hyödynnämme sitä muissa prosessin osissa. Muiden teknisten ratkaisujen osalta me olemme keskikastia”, sanoo Kiiski.

Lisätiedot

Tekninen johtaja Heikki Kiiski, Vaasan Oy
+358 400 878 389
heikki.kiiski@vaasan.com

Toimitusjohtaja Thomas Luther, LeaseGreen
358 40 5344 256
thomas.luther@leasegreen.com

Vaasan Oy on suomalainen leipomoalan yritys, joka työllistää Suomessa noin 530 henkilöä. Leivomme suomalaisten rakastamia leipiä viidessä leipomossa eri puolilla Suomea ja tehtävänämme on vahvistaa leipomotoimialan elinvoimaisuutta Suomessa. Omistajamme Lantmännen Unibaken kautta olemme osa ruotsalaisten maanviljelijöiden omistamaa Lantmännen-monialakonsernia, joka on yksi Euroopan suurimpia toimijoita bioenergia-, kone-, maatalous- ja elintarviketoimialalla. Liikevaihtomme Suomessa ja Baltiassa vuonna 2020 oli 200 miljoonaa euroa. www.vaasan.fi

LeaseGreen on suurten kiinteistöjen energiatalouden parantaja ja ilmastotekojen moottori. Pienemmät kulut, puhtaammat tuotot. Yhdessä asiakkaidemme kanssa me teemme Suomen vaikuttavimman ilmastoteon – kiinteistö kerrallaan. www.leasegreen.com

Tutustu muihin uutisiin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.