Energiaremontti leikkaa 70 prosenttia Thermo Fisherin kaukolämpölaskusta

| Uutiset

Lämpöpumppujärjestelmä vähentää tehtaan hiilipäästöjä yli 150 tonnia vuodessa.

LeaseGreen suunnittelee ja toteuttaa laajan energiaremontin Thermo Fisherin tehtaalle Joensuuhun. Thermo Fisher on johtava kansainvälinen terveydenhuollon tarvikkeiden valmistaja. 

Jäähdytyksessä syntyvä hukkalämpö päätettiin ottaa hyötykäyttöön teollisuuslämpöpumpun avulla. Jatkossa tehdas lämpiää hukkalämmöllä kylmimpiä säitä lukuunottamatta. Kaukolämpö lämmittää edelleen käyttöveden ja se jää varajärjestelmäksi kovimpien pakkaspäivien varalle.

”Tehtaan vuosittainen kaukolämpölasku tulee pienenemään noin 70 prosenttia remontin jälkeen. Hiilijalanjälki kevenee yli 150 tonnin verran. Se vastaa melkein 1300 edestakaista lentoa Helsingin ja Tukholman välillä”, kertoo LeaseGreenin asiakkuuspäällikkö Kalle Myllyaho. LeaseGreen on erikoistunut nimenomaan suurten kiinteistöjen ja teollisuuden energiatehokkuuden parantamiseen.

Lämpöpumppujärjestelmän lisäksi LeaseGreen modernisoi kiinteistön rakennusautomaation ja ilmanvaihdon. Jatkossa olosuhdeanturit ohjaavat ilmanvaihdon määrää reaaliajassa. Energiaremontin jälkeen kiinteistön energiankäyttöä optimoidaan LeaseGreenin etäohjauksen ja digitaalisten kaksosten avulla. Energiaremontti on parhaillaan käynnissä ja valmistuu vuoden 2022 loppuun mennessä.

”Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten syväsukellus kiinteistön energiavirtoihin voi tuottaa yllätyksiä”, Myllyaho sanoo.

”Aluksi keskityimme erilaisten ruiskuvalu- ja hydraulikoneiden tuottaman lämmön talteenottoon. Hieman yllättäen suurin säästöpotentiaali löytyi kuitenkin koneiden jäähdytysprosesseista.”

Myllyaho pitää Thermo Fisherille toteutettavaa teknistä ratkaisua poikkeuksellisen onnistuneena. Merkittävien säästöjen ohella järjestelmä vaatii vähemmän huoltoa.

”Oli hienoa nähdä, miten meidän suunnittelijamme eivät tyytyneet ensimmäiseen ilmeiseen ratkaisuun eli prosessin poistolämmön hyödyntämiseen. Tarkemman selvittelyn jälkeen he oivalsivat, että tehokkaammin ja helpommin lämpöä saadaan talteen valukoneiden jäähdytysprosessista”, Myllyaho kertoo.

Thermo Fisher suunnitteli tehdaskiinteistön energiaremonttia pitkään.

”Ajoitus ei voisi olla parempi. Osana vuoden 2050 hiilineutraaliustavoitettamme olemme ohjanneet kiinteistöjen energiankäyttöä kestävään suuntaan jo vuosien ajan. Viime vuonna Joensuun-tehtaan valaisimet korvattiin energiatehokkailla led-valaisimilla”, Thermo Fisherin kiinteistöpäällikkö Ilpo Tuunainen (kuvassa) kertoo.

Energiankäytön optimointi ja tarkka seuranta auttaa teollisuusyrityksiä varautumaan tuleviin hinnannousuihin. Mitä korkeammalle lämmön ja sähkön hinnat nousevat, sitä kannattavampia investoinnit ovat. Sähkön hinta Suomessa on käynyt ennätyslukemissa vuoden 2022 aikana.

Kaukolämmön hinta vaihtelee paikkakunnittain, mutta esimerkiksi Helsingissä se on kohonnut Kiinteistöliiton tilastojen mukaan 41 prosenttia viidessä vuodessa.

Lisätiedot

Kiinteistöpäällikkö Ilpo Tuunainen, Thermo Fisher Scientific Oy
+358 40 0 500 101, ilpo.tuunainen@thermofisher.com 

Johtaja, kaupalliset ratkaisut Jere Kilpi, LeaseGreen
+358 40 451 3976, jere.kilpi@leasegreen.com

Tutustu muihin uutisiin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.