SBB tekee tamperelaisesta mediakeskittymästä vihreämmän

| Uutiset

”Energiatehokkuutta ei kannata kehittää irrallaan kiinteistön muusta kehittämisestä.”

Suomessa tasaisesti kasvava SBB yhdistää energiatehokkuuden parantamisen ja korjausvelan pienentämisen. Nyt vuorossa on Tampereen Mediapoliksen energiaremontti.

”Tavoitteemme on pienentää koko portfolion päästöjä askel kerrallaan. Mikään yksittäinen teko ei ratkaise päästötavoitteita, vaikka se olisi kiinteistökohtaisesti merkittävä, kuten tämä Tohlopinrannan energiaremontti. Jokainen projekti on kuitenkin tärkeä kokonaistavoitteen saavuttamisessa”, kertoo projekti- ja kehitysjohtaja Marko Määttä SBB:ltä.

SBB eli Samhällsbyggnadsbolaget i Norden hankki 2019 Tampereen Tohlopissa sijaitsevan kiinteistön, jonka yhtenä päävuokralaisena on Yleisradio. Sieltä käsin tehdään esimerkiksi kaikkien tuntemaa Pikku Kakkosta. Yhdessä energiatehokkuusyhtiö LeaseGreenin asiantuntijoiden kanssa Määttä kävi läpi erilaisia mahdollisuuksia ja tapoja pienentää kiinteistön korjausvelkaa niin, että kiinteistön energiankulutus, päästöt ja hiilijalanjälki pienenevät samalla.

”Me perehdyimme kiinteistöön ja etsimme asiakkaan tilanteeseen parhaiten sopivat vaihtoehdot. Niistä oli helppo yhdessä keskustella ja valita ne, joiden kanssa lähdetään liikkeelle”, kertoo asiakkuusjohtaja Jaakko Sell LeaseGreeniltä.

Mediapoliksen haasteena on huomattava lämmitys- ja sähköenergian kulutus sekä kertynyt korjausvelka, joka on tyypillinen 1970- ja 1980-luvulla rakennetuille kiinteistöille.

”Myös tämän ikäisistä kiinteistöistä voi tehdä nykyaikaisia ja energiatehokkaita. Se vaatii vain kokemusta ja oikeanlaista osaamista”, Sell sanoo.

Valtaosa Mediapoliksen ilmastointilaitteista oli elinkaarensa päässä. Siksi oli luonteva aloittaa niistä. Ilmanvaihdon modernisointiin keskittyvän investoinnin tuotto on laskennallisesti jopa 12–14 prosenttia. Samalla kiinteistön hiilijalanjälki pienenee 187 hiilitonnia vuodessa, ilmanvaihtoon liittyvä korjausvelka kutistuu ja tilojen olosuhteet paranevat.

”Mediapoliksen energiaremontti on laaja ja haasteellinen kokonaisuus, koska kiinteistössä on useita eri-ikäisiä tilakokonaisuuksia, jotka poikkeavat toisistaan myös energiataloudellisesti”, SBB:n Marko Määttä kertoo.

”Ilmasto ohjaa jokaisen vastuullisen ihmisen ja yrityksen toimintaa tänä päivänä. Päästöjen vähentäminen Mediapoliksessa koskettaa kaikkia kiinteistön käyttäjiä – sekä tietysti myös meitä omistajia. Kannattavuus kohenee energian säästön kautta.”

Suunnitelmissa on huomioitu myös Mediapolikseen kaavailtu laajennushanke, johon liittyy huippuluokan elokuvatekniikkaa ja studio. Mediapoliksen alueesta on tarkoitus kehittää merkittävä kansainvälinen audiovisuaalisen alan yritys-, tuotanto- ja osaamiskeskittymä.

Mediapolis on hyvä esimerkki siitä, että energiatehokkuutta ei kannata kehittää irrallaan kiinteistön muusta kehittämisestä ja kiinteistön omistajien muista liiketoiminnallisista tavoitteista, LeaseGreenin Jaakko Sell muistuttaa.

”Kiinteistösijoittajien tavoitteena on kehittää ja parantaa portfolioitaan, ja energiakulma on siinä koko ajan tärkeämpi. Esimerkiksi yhteiskunnallisten kiinteistöjen energiatehokkuudessa on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Meidän osaamista on auttaa tunnistamaan potentiaaleja ja kertoa, millaisia säästöjä on mahdollista saada, missä aikataulussa ja millaisilla toimenpiteillä.”

SBB on Pohjoismaiden suurin yhteiskuntakiinteistöjen omistaja. Tällä hetkellä se omistaa Suomessa lähes 200 kiinteistöä yli 90 paikkakunnalla. SBB:n kiinteistöomistuksen kokonaisarvo Suomessa on noin miljardi euroa.

Lisätiedot

Projekti- ja kehitysjohtaja Marko Määttä, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB
+358 40 356 8520
marko.maatta@sbbnorden.fi

Asiakkuusjohtaja Jaakko Sell, LeaseGreen
+358 41 527 3644
jaakko.sell@leasegreen.com

Tutustu muihin uutisiin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.