Saarioinen investoi Valkeakosken tehtaan energiatehokkuuteen

| Uutiset

Pitsan paistajien työolosuhteet paranevat, energialasku ja hiilijalanjälki pienenevät.

Ilmanvaihdon modernisointi parantaa Saarioisten Valkeakosken tehtaan energiatehokkuutta ja viilentää leipomo-osaston olosuhteita. Pian suosikkipitsojen valmistuksessa kuluu aiempaa vähemmän energiaa ja hikeä.

Miltä tuntuu paistaa työkseen pitsoja kesähelteillä? Kesäkuusta lähtien kaikille suomalaisille tutut Saarioisten pitsat valmistetaan aiempaa miellyttävämmissä olosuhteissa, kun Valkeakosken tehtaan energiaremontti valmistuu. Samalla lämmityskustannukset pienenevät selvästi.

”Kesähelteillä täällä tuppaa olemaan kuuma. Lämpötila nousee jopa 30 asteen”, kertoo tehtaanjohtaja Harri Merisalo. ”Se ei ole mikään ihme, kun uunit ovat päällä 16 tuntia vuorokaudessa.”

Tehtaalla alkavan energiaremontin yhteydessä ilmastointiin lisätään lämpöpumpuilla toimivia jäähdytyspattereita, joiden avulla huippulämpötiloja saadaan leikattua nykyistä matalammiksi.

”Remontin jälkeen pystymme pitämään ulkoa tulevan ilman sopivan viileänä eli noin 22–24 asteessa myös pahimpien helteiden aikana”, Merisalo kertoo.

Parantuneiden olosuhteiden lisäksi energiaremontti säästää selvää rahaa sekä pienentää 1980-luvulla rakennetun tehtaan korjausvelkaa ja hiilidioksidipäästöjä. Valkeakosken tehtaan energialasku pienenee lämmityksen osalta lähes kolmanneksen. Investoinnin tuotto on kaukolämmön hinnan kehityksestä riippuen 13–20 prosenttia.

”Voidaan ajatella, että pieni osa energiaremontin hyödyistä hukataan jäähdytykseen. Meille on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että saamme parannettua työntekijöiden olosuhteita ja hyvinvointia.”

Jokainen askel on edellistä haastavampi

Saarioisten Valkeakosken tehtaan pinta-ala on noin 21 000 m2, ja se on rakennettu kahdessa vaiheessa. Leipomo valmistui 1988 ja lihatehdas 1995. Lihatehtaalla valmistetaan erilaisia lihavalmisteita, kuten kokolihaleikkeleitä. Leipomossa valmistetaan puolestaan suolaisia välipalatuotteita – pitsoja, grahampiirakoita ja riisipiirakoita. Ikonisia 200 gramman pitsoja valmistuu Valkeakoskella yli 12 miljoonaa joka vuosi.

Yhteensä Valkeakosken tehtaalla työskentelee noin 220 Saarioisten työntekijää.

Keväällä toteutettava energiaremontti ei ole Valkeakoskella ensimmäinen, vaan Saarioinen on parantanut tehtaidensa energiatehokkuutta pitkäjänteisesti.

Nyt tehtävässä energiaremontissa modernisoidaan Valkeakosken tehtaan leipomo-osan ilmanvaihto ja hyödynnetään tuloilmalämpöpumppuja ilmanvaihdon viilentämiseen ja lämmittämiseen. Lisäksi kiinteistö liitetään LeaseGreenin etäoptimointipalveluun, jonka avulla varmistetaan, että uusi tekniikka toimii halutulla tavalla ja luvatut säästöt toteutuvat.

Saarioisten energiaremontin suunnittelee ja toteuttaa LeaseGreen, joka on Suomen johtava suurten kiinteistöjen energiankäytön ja teollisuuden prosessien tehostamiseen erikoistunut yritys. Viime vuonna LeaseGreen toteutti energiatehokkuusinvestoinnin Saarioisten Huittisten tehtaalle.

”Kokemukset Huittisista ovat olleet hyviä. Siksi meidän on luonteva ja helppo jatkaa yhteistyötä LeaseGreenin kanssa. Lisäksi heidän suunnitelmansa vakuuttivat heti alusta alkaen”, tehtaanjohtaja Harri Merisalo kertoo.

Aikaisemmin Saarioisten teknisenä päällikkönä työskennellyt Merisalo on ollut mukana monissa energiatehokkuusprojekteissa. Hänen mukaansa ensimmäiset energiatehokkuustoimet ovat aina kaikkein kannattavimpia ja ilmeisimpiä.

”Ensin päästään ottamaan rusinat pullasta. Seuraavien energiansäästökohteiden löytäminen on jo vaikeampaa, ja se tulee koko ajan haastavammaksi.”

Saarioisilla ja tehtaanjohtaja Merisalolla on kuitenkin jo ajatuksia seuraavista kohteista, joiden avulla on mahdollista parantaa Valkeakosken tehtaan energiatehokkuutta.

”Hukkalämpöä on vieläkin saatavilla talteen. Mietimme vaan sitä, minne saisimme sen käytettyä.”

LeaseGreenin toimitusjohtaja Thomas Luther kehuu Saarioisten tekemää pitkäjänteistä työtä energiatehokkuuden parantamiseksi.

”Saarioinen tekee arvokasta työtä. Meistä on hienoa olla mukana miettimässä ja toteuttamassa uusia, entistä järkevämpiä tapoja parantaa teollisuuden energiatehokkuutta.”

”Uskon, että hiilijalanjäljestä tulee lähivuosina yhtä arkinen tieto kuin tieto makkaran laktoosittomuudesta on nykyisin. Kuluttaja voi silloin kaupassa valita, ostaako lähellä tuotettuja ja pienen hiilijalanjäljen omaavia tuotteita. Tällaisessa tilanteessa Saarioisten kaltaisten yritysten asema on vahva.”

Lisätiedot

Tehtaanjohtaja Harri Merisalo
Saarioinen Oy, Valkeakoski
+358 50 576 4664
harri.merisalo@saarioinen.fi

Toimitusjohtaja Thomas Luther
LeaseGreen
+358 40 534 4256
thomas.luther@leasegreen.com

Tutustu muihin uutisiin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.