Energiatehokkuus on ekotehokkuutta Kuopiossa

| Uutiset

Kylpylähotellin energiaremontti leikkaa hiilijalanjälkeä 800 lentomatkan verran vuodessa.

Suomen johtava energiapalveluyhtiö LeaseGreen suunnitteli ja toteutti energiaremontin Kuopiossa sijaitsevaan Kylpylähotelli Rauhalahteen. Uusi tekniikka pienentää hotellin hiilijalanjälkeä ja energialaskua sekä parantaa kiinteistön olosuhteita.

”Taloudellisen puolen lisäksi tämä on arvokysymys. Myös meidän asiakkaamme arvostavat kestävää kehitystä”, kertoo hotellinjohtaja Maarit Paunonen.

”Ympäristö on meille tärkeä asia, ja teemme sen eteen päivittäin pieniä asioita. Meidän ylijäämäruoat eivät esimerkiksi päädy roskikseen, vaan löytävät syöjät ResQ-palvelun kautta. Lisäksi me huolehdimme lähiluonnon siisteydestä. Nyt keväällä haemme Green Key -ympäristömerkkiä, johon sisältyy monia osa-alueita.”

Energiatehokkuus on ekotehokkuutta. Nyt valmistunut energiaremontti pienentää hotellin hiilijalanjälkeä 101 tonnia vuodessa, mikä vastaa noin 720 000 kilometrin ajoa vähäpäästöisellä autolla tai 840 edestakaista lentoa Helsingistä Tukholmaan. Energiakustannuksia säästyy yhteensä noin 740 000 euroa.

Remontissa Rauhalahden ilmanvaihto modernisoitiin ja muutettiin tarpeenmukaiseksi. Suuri osa valaistuksesta vaihdettiin ledeiksi, ja kiinteistöön asennettiin poistoilmalämpöpumppu. Tekniikka on liitetty LeaseGreenin etäseurantaan. Palvelun avulla varmistetaan reaaliajassa, että laitteet toimivat suunnitellusti, olosuhteet ovat optimaalisia ja luvatut säästöt syntyvät.

Korona vaikutti energiaremontin tekemiseen yllättävän vähän. Pikkujoulut eivät täyttäneet kylpylähotellia tavallisten vuosien tapaan, eikä juhlakausi häirinnyt remontin etenemistä.

”Jonkun verran jännitettiin sitä, miten korona vaikuttaa laitteiden toimitusaikoihin ja muuhun. Huolet olivat kuitenkin turhia, ja kaikki saatiin työmaalle ajallaan”, Paunonen kertoo.

Kallaveden rannalla ja luonnonsuojelualueen kainalossa sijaitsevaan kylpylähotelliin kuuluu yksitoista erillistä rakennusta. Hotellin päärakennus on rakennettu 1980-luvun alkupuolella, ja siinä on 106 huonetta. Päärakennuksen lisäksi kokonaisuuteen kuuluu huoneistohotelli, studiohotelli, tilausravintolana toimiva Jätkänkämppä ja savusauna.

Hyvät kokemukset kannustivat

Loma-aikoina Rauhalahti täyttyy lapsiperheistä. Muina aikoina tyypillisimmät asiakkaat ovat keski-ikäisiä ja varttuneempia pariskuntia, jotka tulevat kylpylän lisäksi syömään hyvin tai tanssimaan. Monet nauttivat kulttuurista ja tapahtumista myös Kuopion keskustassa, jonne on matkaa vain kuutisen kilometriä.

Energiatehokkuus ja kylpylät eivät kuulosta helpolta yhdistelmältä. Rauhalahdessa lämmitettäviä neliöitä on kaikkiaan yli 19 000, ja valtavasti lämmitettäviä kuutioita. Siksi on tärkeä löytää ratkaisuja, joilla voidaan vähentää sähkön ja energian kulutusta. Rauhalahti kuuluu Solaris-kylpylöihin, joka on tehnyt pitkäjänteistä työtä ja kehittänyt Kuopiossa ja Lohjalla sijaitsevien kylpylähotelliensa energiatehokkuutta aktiivisesti jo vuosia.

Kylpylähotelli Rauhalahti on Solaris Kylpylöiden toinen energiatehokkuushanke, joka on toteutettu yhteistyössä LeaseGreenin kanssa. Kaksi vuotta sitten LeaseGreen teki vastaavanlaisen energiaremontin Solaris Kylpylöiden Lohjalla sijaitsevaan kylpylähotelliin, joka toimii nykyisin nimellä Lohja Spa & Resort. Molemmat remontit on toteutettu kuukausimaksullisina.

Hyvät kokemukset yhteistyöstä kannustivat ryhtymään energiaremonttiin myös Kuopiossa.

Suurten kiinteistöjen energiaremontteihin erikoistunut LeaseGreen on toteuttanut lukuisia energiatehokkuusprojekteja kylpylöihin, hotelleihin ja liikuntahalleihin.

”Energiatehokkuuden kehittäminen on pitkäjänteistä työtä, joka koostuu pienemmistä ja isommista toimenpiteistä”, sanoo LeaseGreenin toimitusjohtaja Thomas Luther.

”Tärkeintä on olla jatkuvasti aktiivinen ja miettiä, miten kokonaisuutta voidaan viedä eteenpäin niin arkipäiväisissä asioissa kuin isompienkin remonttien yhteydessä.”

Lisätiedot

Johtaja Maarit Paunonen, Kylpylähotelli Rauhalahti
+358 44 541 9342, maarit.paunonen@rauhalahti.fi

Toimitusjohtaja Thomas Luther, LeaseGreen
+358 40 5344 256, thomas.luther@leasegreen.com

Tutustu muihin uutisiin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.