LähiTapiolan energiaremonttien tavoitteet ylittyivät

| Uutiset

”Suurin haaste ja mahdollisuus liittyy kaukolämpöön, johon kiinteistönomistajat ovat edelleen sidottuja varsinkin suurten kaupunkien keskustoissa.”

LähiTapiolan tavoitteena oli energiatehokkuuden kehittäminen kannattavasti, kun yhteistyö LeaseGreenin kanssa aloitettiin. LeaseGreen toteutti LähiTapiolalle viiden pääkaupunkiseudulla sijaitsevan suuren kiinteistön energiaremontit, joiden seurauksena energiatehokkuus parani näissä kohteissa yli 20 prosenttia enemmän kuin arvioitiin hankkeeseen lähdettäessä. Energiaremonttien laskennallinen kannattavuus oli jo lähtötilanteessa hyvällä tasolla, mutta osoittautui odotettua kannattavammaksi.

”Energiaremonttien tulokset osoittavat, että LeaseGreenin arvioita energiatehokkuustoimenpiteiden vaikutusten kannattavuudesta voidaan pitää luotettavana”, LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon ympäristöpäällikkö Eero Kokkonen sanoo.

”He eivät ole sortuneet epärealistisen suuriin myyntipuheisiin ja ovat onnistuneet myös projektien toteutuksessa. Pitkäjänteinen tahtotila näkyy siinä, millaisella asenteella työtä tehdään. Olemme vieneet asiat hyvässä hengessä maaliin saakka. Yhteistyö on sujunut erittäin hyvin.”

LeaseGreenin vuosina 2017–19 toteuttamissa energiaremonteissa on modernisoitu kohteiden ilmanvaihtoa, valaistusta ja automaatiota. Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva maamerkkikiinteistö Mikonkatu 13 on saavuttanut näiden keinojen avulla 20 prosentin säästöt energiakustannuksiin ja 18 prosentin leikkaukset CO2-päästöihin. Vantaalla sijaitsevan logistiikkakiinteistön katolle rakennettiin suuri aurinkosähkövoimala, jonka tuottamaa energiaa käytetään muun muassa banaanien kypsyttämiseen.

Viiden kiinteistön muodostaman kokonaisuuden energialasku on painunut viimeksi kuluneen vuoden aikana 133 000 euroa lähtötilannetta alemmaksi. Ennusteita korkeammat taloudelliset säästöt ovat vaikuttaneet myönteisesti myös kiinteistöjen arvoon. Eero Kokkosen mukaan tekniikan modernisointi on parantanut myös olosuhteita.

”Pystymme ohjaamaan talotekniikkaa tarkemmin ja saamme laadukkaammat tiedot tilojen olosuhteista. LeaseGreenin kehittämän analytiikan avulla olemme päässeet kiinni tekniikan tuottamiin havaintoihin aiempaa nopeammin. Isosta datasta on poimittu myös pieniä havaintoja, jotka saattavat oirehtia isommista ongelmista. Tavoitteena on, että yksittäisen havainnon potentiaalinen kustannus laskee.”

Ilmastotehokkuus nousee energiatehokkuuden rinnalle

Energiaremontin valmistumisen jälkeisenä kahden vuoden takuuaikana LeaseGreen on data-analytiikan avulla tehnyt paljon pieniä muutoksia, joilla on parannettu sekä olosuhteita että energiatehokkuutta. Viiden kohteen energiaremontit ovat leikanneet vuosittaista hiilijalanjälkeä 320 tonnia, joka vastaa yli 2500 aurinkosähköpaneelin tuotantoa.

Energiakustannukset muodostavat tyypillisesti 30–40 prosentin osuuden suomalaisten toimitilakiinteistöjen ylläpidon kustannuksista. Energiataloudella on siksi keskeinen rooli kiinteistösijoittajien päätöksenteossa. Eero Kokkonen sanoo, että myös päästöjen merkitys on kasvanut nopeasti:

”Ilmastotehokkuus on noussut energiatehokkuuden rinnalle. Uudet Suomessa käynnistettävät kiinteistöhankkeet ovat tässä suhteessa kunnianhimoisempia kuin ne, joita käynnistettiin vielä muutamia vuosia sitten. Tutkimme jatkuvasti uusia ratkaisuja, joiden avulla voidaan vaikuttaa kiinteistöjen päästöihin ja kustannuksiin.”

”Suurin haaste ja mahdollisuus liittyy kaukolämpöön, johon kiinteistönomistajat ovat edelleen sidottuja varsinkin suurten kaupunkien keskustoissa. Suomen pitäisi päästä mahdollisimman nopeasti eroon polttamiseen perustuvasta energiantuotannosta.”

Kaukolämmön vaihto maalämpöön kiinnostaa kiinteistösijoittajia

Kaukolämmön päästöt ovat alentuneet selvästi 2000-luvun aikana. Yksi muutoksen merkittävimmistä syistä on ollut puuperäisten biopolttoaineiden käyttö. Osa kiinteistönomistajista vierastaa bioenergiaa, koska sen kestävyyteen liittyvät kriteerit saattavat muuttua tulevaisuudessa.

”Kaukolämmön vaihto maalämpöön kiinnostaa suuresti kiinteistöalan ammattilaisia sekä päästöjen että kustannusten takia”, LeaseGreenin toimitusjohtaja Thomas Luther sanoo.

”Kaupunkien ydinkeskustoissa on kuitenkin alueita, joilla lämmitystavan muutosta ei voida nykytekniikalla toteuttaa, ensisijaisesti maanalaisten rajoitteiden takia. Siellä keskitetty kaukolämpö on kiinteistönomistajille edelleen paras ratkaisu. Siksi toivomme, että lämpöyhtiöt onnistuisivat tiputtamaan ripeästi kaukolämmön päästöjä ja pitämään samalla myös hintakehityksen kurissa.”

Lutherin mukaan tällaisilla alueilla suurin potentiaali löytyy tyypillisesti kiinteistön ilmanvaihdon ja älykkyyden kehittämisestä. Tavoitteena on kiinteistön energiatalouden ja käyttäjien kokemien olosuhteiden optimointi. Se kannattaa vuoden jokaisena päivänä:

”Paras tulos syntyy, kun tuomme talotekniikan tuottaman tiedon koneiden ja toimilaitteiden virtuaalisiin digikaksosiin. Niiden avulla voidaan mallintaa ja seurata järjestelmän muutoksia. Tekoäly tuottaa hyödyllistä tietoa osaaville ihmisille, jotka jalostavat big datasta konkreettisia ehdotuksia kiinteistön kehittämisen ja päivittäisen käytön hyväksi. Kokemus on osoittanut, että tieto voittaa mututuntuman myös näissä hommissa.”

Lisätiedot

Ympäristöpäällikkö Eero Kokkonen
LähiTapiola Kiinteistönvarainhoito
+358 50 525 9682
eero.kokkonen@lahitapiola.fi

Toimitusjohtaja Thomas Luther
LeaseGreen Group
+358 40 534 4256
thomas.luther@leasegreen.com

Tutustu muihin uutisiin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.