Frank Korsströmistä LeaseGreenin hallituksen puheenjohtaja

| Uutiset

Nyt korjataan energiakriisin satoa. Se on hyvä uutinen sekä ilmastolle että LeaseGreenin bisnekselle, sanoo pitkän linjan talousvaikuttaja Frank Korsström.

LeaseGreenin hallituksen uusi puheenjohtaja Frank Korsström näkee historiallisen murroksen yhtiön pelikentällä. Kriisitalven jälkeen jokainen kiinteistönomistaja joutuu kysymään itseltään, onko energiakustannusten ja päästöjen hallinta ajan tasalla. Se on erinomainen asia LeaseGreenin liiketoiminnan kannalta.

”Tilanne on meille herkullinen. Joka päivä saa lukea uutisia, jotka tukevat meidän bisnestä. Mutta meidän pitää pysyä nöyrinä ja muuttua asiakkaiden tarpeiden mukana. Tähän tarvitaan poikkeuksellinen yhdistelmä teknistä ja taloudellista asiantuntijuutta, mikä nimenomaan on LeaseGreenin valttikortti”, Korsström sanoo.

Frank Korsström aloitti LeaseGreenin hallituksen puheenjohtajana tammikuussa. Aiemmalta uraltaan hänet tunnetaan muun muassa Accenturen pitkäaikaisena Pohjoismaiden johtajana. Hän vaikuttaa tällä hetkellä esimerkiksi Vincitin, REJ Designin ja Hartwall Capitalin hallituksessa. Hartwall Capital on LeaseGreenin pääomistaja.

”Epävakaa taloustilanne asettaa uusia vaatimuksia sille, mitä LeaseGreen tarjoaa asiakkaille. Isot investoinnit eivät ole ainoa työkalu, vaan paletista pitää löytyä myös konsultoivaa ja neuvoa-antavaa tekemistä, pitkäaikaista palvelua ja taloudellista sitoutumista asiakkaan tavoitteisiin. Frank auttaa meitä uudistamaan tarjontaamme niin, että me pystymme ennakoimaan jopa asiakkaiden tulevat tarpeet”, sanoo LeaseGreenin toimitusjohtaja Jonni Ahonen.

Ahosen mukaan LeaseGreenin liiketoiminnan punainen lanka on ennallaan: asiakkaiden omistamien kiinteistöjen ilmastopäästöjen vähentäminen taloudellisesti kestävällä tavalla. Energiakriisi on alleviivannut tätä perustehtävää.

”Kiinteistöjen omistajilla on yhä enemmän insentiivejä energiaoptimointiin. Energian hinta on tietenkin ykkösajuri. Lisäksi vihreä preemio on tullut jäädäkseen, eli energiaparannukset nostavat kiinteistöjen arvoa kouriintuntuvasti – tai suojelevat niitä arvon alenemiselta. Vihreällä korvamerkityn lainarahan tarjoajia on runsaasti, ja se on jo selvästi edullisempaa kuin tavallinen laina”, Ahonen kertoo.

Ahonen tuo terveisiä Cannesin MIPIM-konferenssista, joka on kiinteistöalan ykköstapahtuma Euroopassa. Siellä käytyjen keskustelujen perusteella vihreän rahoituksen korkoetu on kasvanut 15-kertaiseksi vuoden aikana: vihreiden lainojen korot ovat tänä vuonna 0,75 prosenttiyksikköä tavallisia lainoja edullisemmat, kun 2022 erotus oli vain 0,05 prosenttiyksikköä.

”Kaikkea ei silti voi laittaa Exceliin. Nuorempien sukupolvien valinnat saattavat olla iso trendi, jota emme vielä ymmärrä kunnolla. Voi olla, että epäekologisiin kiinteistöihin on pian vaikea saada vuokralaisia. Tämähän näkyy jo työmarkkinoilla, kun työnhakijat kysyvät yhä enemmän työnantajan arvojen perään”, Frank Korsström pohtii.  

Korkojen ja energian hinnan muutokset ovat kysymysmerkkejä. Alalla on paljon epävarmuutta. Mutta nyt on oikea aika investoida energiaparannuksiin, LeaseGreenin johtokaksikko kiteyttää. Kannattaa ottaa huomioon, että muutokset vievät aikansa.

”Ei ole uskottavaa, että luvataan muuttaa portfolio hiilineutraaliksi muutaman vuoden sisällä, mutta mitään toimenpiteitä ei tehdä. Investointipäätöksestä kestää kuitenkin keskimäärin kaksi vuotta, ennen kuin kiinteistön omistaja voi raportoida pienentyneitä päästöjä. Sanat ja tavoitteet eivät riitä, vaan tarvitaan kiinteistökohtaisia päätöksiä ja tekoja”, Jonni Ahonen sanoo.

Pitkällä aikavälillä mikään ei ole muuttunut. Kukaan ei ole perunut ilmastokriisiä. Energiaremontit ovat kannattavia, vaikka korot olisivat korkeampia. Lisäksi lainsäädäntö kiristyy ruskeiden kiinteistöjen ympärillä.

”Esimerkiksi Alankomaissa heikoimpien energialuokkien toimistokiinteistöjen vuokraaminen on ollut tämän vuoden alusta alkaen laitonta. Veikkaan, että vuoden parin päästä näin on myös Suomessa”, Ahonen kertoo.

Lisätiedot

Hallituksen puheenjohtaja Frank Korsström, LeaseGreen
+358 400 703 990

Toimitusjohtaja Jonni Ahonen, LeaseGreen
+358 50 301 3589

Tutustu muihin uutisiin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.