Consolis Parma investoi betonielementtien tuotannon energiaoptimointiin

| Uutiset

Energiavirtojen etäseuranta on alkupiste kumppanuudelle LeaseGreenin kanssa.

Raskaallakin teollisuudella voi olla kevyet päästöt. Se on kantava idea betonielementtejä valmistavan Consolis Parman liiketoiminnassa. Parma ja LeaseGreen ovat sopineet kumppanuudesta, jossa kehitetään kolmentoista tehtaan energiatehokkuutta pitkällä aikajänteellä.

”Ensin otamme haltuun tehtaiden energiavirtojen seurannan ja etähallinnan. Saamme kuukausitietojen avulla tarkan tilannekuvan sähkön ja lämmön kulutuksesta eri kiinteistöissä. Se on kuitenkin vasta alkupiste. Kun tilannekuva on kirkastunut, voimme ryhtyä suunnittelemaan varsinaisia investointeja energiatehokkuuteen”, Parman kehityspäällikkö Hannu Rannanjärvi sanoo.

Seurantavaiheen välittömänä tavoitteena on 1,5 prosentin energiansäästö vuoden 2021 tilanteeseen verrattuna. Se saadaan aikaan oikeiden säätöjen avulla.

Parman tehtaat sijaitsevat eri puolilla Suomea, pohjoisin Haukiputaalla ja eteläisin Tuusulassa. Energiaa kuluu lämmityksen lisäksi tuotannon prosesseissa. Osa betonielementeistä valmistetaan lämmitettävillä alustoilla, joilla kiihdytetään betonin sitoutumisen kemiallista reaktiota. Alustojen sekä varsinkin kiviaineksen lämmitys on tarpeen talvella, kun betonin osa-aineet saattavat olla jäisiä.

Tehtaat ovat kaikki erilaisia. Vanhimmat ovat 1960-luvulta ja uusin vuodelta 2009. Lämmönlähteenä käytetään pääasiassa kaukolämpöä, pellettejä ja haketta.

”Tulevat toimenpiteet täytyy räätälöidä jokaiseen kiinteistöön erikseen. Kaikille tehtaille on yhteistä ainoastaan se, että energia on yksi suurimmista menoeristä”, Rannanjärvi sanoo.

Energiaseurannan sisäänajovaihe on joulu-tammikuussa. Sen aikana niille kiinteistöille, joissa on rakennusautomaatio käytössä, mallinnetaan digitaaliset kaksoset eli talotekniikkajärjestelmien virtuaaliset kopiot. Digitaalisten kaksosten avulla tietovirtoja seurataan ja hallitaan. Jatkuva seurantapalvelu alkaa helmikuussa 2023.

”Parmalla on tehty hyvää työtä energiatehokkuuden parantamiseksi jo pitkään. Me perehdymme perusteellisesti yhtiön toimintaan, jo tehtyihin parannuksiin ja tehdaskiinteistöihin. Tämän kartoituksen pohjalta etsimme tilanteeseen parhaiten sopivat vaihtoehdot ja laadimme yhdessä suunnitelmat niiden toteuttamiseksi”, kertoo LeaseGreenin asiakkuuspäällikkö Kalle Myllyaho.

Parma on ollut mukana valtakunnallisessa energiatehokkuussopimuksessa jo vuodesta 2016 lähtien. Sen mukaan tavoitteena on saavuttaa 3,3 GWh:n energiansäästö vuoteen 2025 mennessä. Tämän tavoitteen Parma on ylittänyt jo 16 prosentilla. Ilmastopäästöjen osalta tavoitteena on viiden prosentin vähennys vuosittain ja päästöjen puolittaminen vuoteen 2035 mennessä.

”Energia-asioita on pidetty meillä jatkuvasti esillä ja säästöt on saatu pääosin pienten käytännön toimenpiteiden ansiosta. Haluamme kiihdyttää energiansäästötoimenpiteitä entisestään. Siinä kumppanuus LeaseGreenin kanssa auttaa meitä”, Parman Rannanjärvi kertoo.

Lisätiedot

Kehityspäällikkö Hannu Rannanjärvi, Consolis Parma
0400 628 669, hannu.rannanjarvi@consolis.com

Asiakkuuspäällikkö Kalle Myllyaho, LeaseGreen
040 511 6588, kalle.myllyaho@leasegreen.com

Tutustu muihin uutisiin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.