Maalämpö nostaa asuntojen arvoa uudiskohteissa

| Uutiset

Rakentajan ekologinen vastuu ulottuu kiinteistön koko elinkaareen, sanoo YIT:n Marko Oinas.

Maalämpö tunnetaan taloyhtiöiden energiaremonteista, mutta se löytyy yhä useammin myös uusista asuntokohteista. Taustalla on rakennuttajien kasvava kiinnostus ympäristöystävällisiä energiaratkaisuja kohtaan.

“Maalämpö on lyömässä itseään läpi uudiskohteiden lämmitysratkaisuna nimenomaan ekologisista syistä. Sen suosio kasvaa, vaikka alkuinvestointi on kalliimpi”, kertoo YIT:n asumisen segmentin vetäjä (vt.) Marko Oinas.

YIT:n strategiassa on jo pitkään kiinnitetty huomiota rakentamisen hiilijalanjälkeen, mutta viime vuosina tavoitteita on asetettu kiinteistöjen koko elinkaarelle. Maalämpö on ratkaisevassa asemassa, sillä se pienentää rakennuksen käytön aikaisia energiankulutuksen päästöjä YIT:n mukaan jopa 50 prosenttia. Suomen suurin rakennusliike aloitti vuoden 2020 aikana lähes sadan asunnon rakentamisen, joissa on maalämpö.

“Haluamme kantaa vastuuta myös asumisen aikaisista ympäristövaikutuksista ja kestävästä kehityksestä. Maalämmön avulla lämmitys, jäähdytys ja käyttöveden kulutus on täysin hiilivapaata, kun käytössä on uusiutuvaa sähköä.”

Kuluttaja- ja sijoittaja-asiakkaat osaavat vaatia asunnoilta ja kiinteistöiltä ekologisuutta. YIT:n Kestävät kaupunkiympäristöt -barometrin mukaan 65 prosenttia suomalaista on huolissaan ilmastonmuutoksesta.

“Päivä päivältä kysyntä on yhä ympäristötietoisempaa. Myös jälleenmyyntimarkkinassa arvostus kasvaa selvästi.”

Oinas korostaa, että YIT:n ehdoton edellytys kaikille kohteille on yhä “häiriötön elämä” eli tekniikan toimintavarmuus ja erinomainen asiakaskokemus. Kokemukset maalämmöstä ovat olleet tässäkin suhteessa hyviä.

“Ikäviä yllätyksiä ei ole tullut. Siihen tarvitaan toki osaava kumppani, joka osaa mitoittaa ja toteuttaa lämmitysjärjestelmän oikein.”

LeaseGreen toimittaa kesän 2021 aikana maalämpöjärjestelmät kahteen YIT:n uudiskohteeseen Espoon Kallvikissä. Menninkäinen- ja Merenneito-nimiset taloyhtiöt valmistuvat merenrannan tuntumaan vuoden loppuun mennessä.

Kaksikerroksisia rivi- ja paritaloja nousee seitsemän kappaletta, ja niihin tulee 26 asuntoa. Energiakaivoja porataan yhteensä lähes 2000 metriä.

Maalämpöjärjestelmä syöttää lämpöenergian lattialämmitykseen ja käyttöveden lämmitykseen. Osana palvelusopimusta LeaseGreen toimittaa kohteisiin myös automaation ja digitaalisen etäseurantajärjestelmän. Se tarkkailee sääennustetta ja varmistaa, että maalämpöä saadaan riittävästi kaikissa olosuhteissa.

Kallvikin kohteet ovat jatkoa yhteistyölle, jossa LeaseGreen toteutti maalämmön kahteen samantyyppiseen asuinkohteeseen Espoon Nupurissa.

“Kyseessä on megatrendi tai ainakin vahva signaali: rakennuttajat ovat löytäneet maalämmön uudiskohteisiin”, sanoo LeaseGreenin lämmöntuotannosta vastaava johtaja Simo Nurmi.

Nurmen mukaan maalämmöstä on tullut rakennuttajille houkutteleva investointi. Sen valtti on ympäristöystävällisyys ja pienet käyttökustannukset. Ekologiset järjestelmät nostavat asuntojen ja kiinteistöjen arvoa ja haluttavuutta.

“Nämä kohteet menevät kuin kuumille kiville.”

Lisätiedot

Segmentin johtaja (vt.) Marko Oinas, YIT Asuminen Suomi & CEE
+358 40 5067430
marko.oinas@yit.fi

Johtaja Simo Nurmi, LeaseGreen, lämmöntuotantoratkaisut
+358 440 980436
simo.nurmi@leasegreen.com

Tutustu muihin uutisiin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.