Varma puolittaa asuntokantansa päästöt vuoteen 2023 mennessä

| Uutiset

Osa kerrostaloista irtautuu kaukolämmöstä kokonaan.

Varma siirtyy käyttämään suuressa osassa asuntokantaansa kiinteistöjen lämmönlähteenä lämpöpumppuja. Lämpöpumppuja ja aurinkopaneeleja asennetaan 36 asuinkerrostaloon, jolloin Varman koko asuntokannan päästöt kevenevät arviolta 48 % vuoteen 2023 mennessä.

Varman energiaremontit suunnittelee ja toteuttaa LeaseGreen. Energiasäästötoimien myötä Varman kohteissa siirrytään käyttämään maalämpöpumppuja, aurinkosähköpaneeleja ja kiinteistökohtaisia lämpöpumppuja, jotka ottavat lämpöä talteen poistoilmasta. Uusilla energiaratkaisuilla korvataan kaukolämmön kulutusta. Kaukolämpö aiheuttaa tällä hetkellä merkittävän osan asuntokiinteistöjen hiilidioksidipäästöistä.

Kaukolämmöstä irtautuu kokonaan jo tänä vuonna kahdeksan asuinkerrostaloa, jotka siirtyvät maalämpöön

“Nyt käynnistyvät energiansäästötoimet ovat monelta tapaa perusteltuja niin kannattavuudeltaan kuin ympäristövaikutustensa vuoksi. Yksittäisissä kohteissa päästöjen leikkaus voi olla täydet 100 %, eli asukkaat saavat jatkossa asua energiankäytöltään hiilineutraaleissa taloissa”, Varman kiinteistöpäällikkö Matti Lindfors sanoo.


Päästövähennykset vastaavat 7 600 meno-paluulentoa Helsingistä Espanjaan

Vuosien 2020–2021 aikana energiansäätötoimenpiteitä tehdään yhteensä 36 Varman asuinkerrostalossa. Toteutus aloitetaan heti 13 asuinkerrostalossa.

Toteutettavat päästövähennykset vastaavat yli 1 700 bensiinikäyttöisen henkilöauton vuosittaista käyttöä tai 7 600 meno-paluulentoa Helsingistä Espanjaan.

“Saavutamme todella merkittävän leikkauksen Varman asuntokiinteistöjen hiilijalanjälkeen energiatehokkaiden ja digitalisoitujen ratkaisujen avulla. Varman innostava esimerkki osoittaa, että voimme vähentää päästöjä samalla, kun lisäämme taloudellista hyvinvointia”, sanoo LeaseGreenin toimitusjohtaja Thomas Luther.

Suomen suurimpiin kiinteistösijoittajiin lukeutuva Varma omistaa 61 asuinkerrostaloa, joissa on noin  4 000 asuntoa. Vuoden 2018 lopussa Varman kiinteistösalkun arvo oli 3,9 miljardia euroa.

Varman tavoitteena kiinteistöjen lämmön ja sähkön päästöttömyys

Energiansäästötoimet ovat osa Varman ilmastotavoitteiden toteuttamista. Varman tavoitteena on, että kiinteistöjen käyttämä lämpö on päästötöntä vuoteen 2030 mennessä ja sähkö 2025 mennessä.

“Tämä on ilmastotavoitteidemme mukainen luonnollinen askel kohti päästöttömyyttä. Suurin kasvihuonepäästöjen aiheuttaja asuintaloissa on lämmitys. Emme halua olla toteuttamassa vain alan vähimmäisvaatimuksia, vaan mahdollistamassa uusien energiaratkaisujen kehittymistä ja koko rakennusalan muuttumista ilmastoystävällisemmäksi. Aurinkopaneelit ja maaperään varastoitunutta aurinkoenergiaa hyödyntävä maalämpö tukevat tavoitteitamme myös siinä, että lisäämme uusiutuvien energianmuotojen käyttöä kiinteistöissä”, Lindfors sanoo.

LeaseGreen tekee energiaremonttien suunnittelun ja asennuksen ja vastaa myös säästöjen toteutumisesta. Tavoitteiden toteutumista valvotaan ja energiatehokkuutta parannetaan digitaalisella seurannalla, jolla optimoidaan kiinteistötekniikalle oikeat säädöt sääolosuhteiden mukaan.

“Tulokset ovat nähtävissä jo vuoden, kahden aikajänteellä. Samalla talojen tekninen taso parantuu. Suuren kiinteistömassan kokonaisvaltainen tarkastelu tarjoaa tien päästöjen supistamiseen nopeammin ja tehokkaammin kuin yksittäisten talojen modernisointi”, Luther sanoo.

Varma on toteuttanut aiemmin LeaseGreenin kanssa Elisan pääkonttorin energiaremontin, jonka avulla kiinteistön energiankulutus ja hiilijalanjälki pienenevät noin 40 prosenttia.


Lisätiedot

Kiinteistöpäällikkö Matti Lindfors, Varma
+358 40 519 5130
etunimi.sukunimi@varma.fi

Toimitusjohtaja Thomas Luther, LeaseGreen
+358 40 534 4256
etunimi.sukunimi@leasegreen.fi

Tutustu muihin uutisiin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.