​Raute ottaa haltuun tehtaan energiavirrat

| Uutiset

Etäseuranta auttaa leikkaamaan Lahden tehtaan energiankulutusta ja hiilipäästöjä.

Raute ja LeaseGreen ovat sopineet energiatehokkuuden seurannasta ja optimoinnista Rauten Lahden tehtaalla. Palvelusopimukseen kuuluu muun muassa kiinteistön energia- ja päästötaseen digitaalinen mallintaminen, teknisten järjestelmien kunnon selvittäminen sekä potentiaalisten parannuskohteiden kartoitus.

Raute on maailman johtava viilun, vanerin ja muiden viilupohjaisten tuotteiden tuotantoprosessien toimittaja. Nastolan-tehtaalla valmistetaan muun muassa puutuotteiden käsittelykoneita ja -järjestelmiä. Tehtaaseen kuuluu viisi rakennusta ja yhteensä 24 000 kerrosneliötä.

“Vastuullisuus on puuteollisuudessa nyt kovassa nosteessa, ja me haluamme tehdä oman osuutemme. Seuraamme järjestelmällisesti hiilikädenjälkeämme, sekä lisäksi esimerkiksi oman toiminnan hiilijalanjälkeä, veden kulutusta ja jätemääriä ja pyrimme pienentämään niitä”, sanoo Rauten toimitusjohtaja Tapani Kiiski.

LeaseGreen analysoi rakennusten energiavirtoja digitaalisten kaksosten avulla ja vertaa niitä kiinteistölle simuloituun malliin sekä samanlaisiin tyyppikohteisiin. Reaaliaikaiseen seurantaan kuuluvat muun muassa kaukolämpö, ilmanvaihto, jäähdytys sekä lämpöpumppujärjestelmät soveltuvin osin. Jos seurannassa havaitaan poikkeamia, LeaseGreenin asiantuntijat tekevät tarvittavat toimenpiteet, jotta järjestelmät toimivat parhaalla mahdollisella tavalla. Kiinteistön energiatalous ja hiilidioksidin päästövähenemät raportoidaan Rautelle kvartaaleittain.

“Meitä motivoi ilmastopäästöjen leikkaaminen ja kustannussäästöt. Lisäksi palvelu on meille hyvä tapa pysyä ajan hermolla ja saada uusia ideoita. Energiaratkaisut kehittyvät nopeasti, ja me haluamme tehdä tietoisia valintoja”, Rauten hankinta- ja tuotantojohtaja Petri Strengell (kuvassa) kertoo.

Seuranta- ja raportointipalvelu takaa, että nykyinen talotekniikka hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla. Mahdollisia energiaremontteja voidaan suunnitella tarkan energiadatan pohjalta.

“Teollisuuskiinteistöissä käy joskus niin, että energiatehokkuus putoaa kiinteistötekniikan ja prosessilaitteiden kunnossapidon väliin eikä ole oikein kenenkään vastuulla. Silloin hukataan iso mahdollisuus säästää energialaskussa ja vähentää päästöjä”, LeaseGreenin toimitusjohtaja Thomas Luther sanoo.

Nastolan lisäksi Rautella on tuotantoa Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Työntekijöitä on yhteensä noin 800 kymmenessä maassa.

Lisätiedot

Hankinta- ja tuotantojohtaja Petri Strengell, Raute
+358 40 758 6580

Toimitusjohtaja Thomas Luther, LeaseGreen
+358 40 5344 256, thomas.luther@leasegreen.com

Tutustu muihin uutisiin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.