Remontti leikkaa viidenneksen kauppakeskuksen lämmityslaskusta

| Uutiset

Kotkalaisen Pasaatin energiaremontin ajoitus hipoo täydellisyyttä.  Sen vaikutukset näkyvät jo tulevan talven energialaskussa. ”Energiaremontti on järkevin tapa pienentää energian hintariskiä.”

Kovin moni suomalainen kauppakeskus ei elä 60-vuotiaaksi. Kotkan keskustassa sijaitseva Pasaati on poikkeus – ja sille on syynsä.

”Tämä on monelle kotkalaiselle tärkeä paikka. Paikalliset ihmiset ja meidän vuokralaiset arvostavat sitä, miten kiinteistön omistaja kehittää Pasaatia pitkäjänteisesti ja systemaattisesti. Asioista pidetään huolta ja täällä on hyvä olla”, kertoo kauppakeskuspäällikkö Sari Puhilas.

”Nyt oli oikea aika satsata isommin energiatehokkuuteen.”

Pasaatin omistaa Kauppakeskuskiinteistöt FEA Ky, jota hallinnoi S-Pankki Kiinteistöt Oy. Kauppakeskus Pasaatin johtamisesta vastaa CBRE Finland Oy.

”Sijoitusyhtiön kautta myös vastuullisuusasiat tulevat vahvasti esille. Vuokralaiset eivät vielä ole paljoa kyselleet vastuullisuuden tai hiilijalanjäljen perään, mutta haluamme varautua niihin ja olla mieluummin edelläkävijöitä kuin myöhässä”, Puhilas kertoo.

Energiatehokkuusyhtiö LeaseGreenin suunnittelemassa energiaremontissa modernisoidaan kiinteistön automaatio, kehitetään ilmanvaihdon anturointia ja uusitaan lämmönjakokeskus. Paine remontin aloittamiseen tuli nykyisen talotekniikan iästä: lämmönjakokeskus ja automaatiojärjestelmä olivat tulleet elinkaarensa päähän.

Energiatehokkuus nousi luontevasti remontin keskeiseksi osaksi alusta lähtien. Remontti pienentää kauppakeskuksen sähkönkulutusta 8 prosenttia ja lämmönkulutusta 17 prosenttia. Samalla kiinteistön käyttäjien olosuhteet paranevat, korjausvelka pienenee ja hiilipäästöistä leikkautuu 13 prosenttia.

Päätös energiaremontista tehtiin maaliskuussa ja valmista on tarkoitus olla vuoden loppuun mennessä. Remontti ehtii siis loiventamaan talveksi odotettavien sähkön hinnankorotusten vaikutuksia.

”Pasaatin energiaremontti osoittaa taas kerran, että pieniltä kuulostavilla toimilla voidaan saada yllättävän isoja säästöjä aikaan samalla, kun muutenkin päivitetään kiinteistön tekniikkaa”, kertoo LeaseGreenin asiakkuuspäällikkö Anton Närekorpi. LeaseGreen on erikoistunut suurten kiinteistöjen energiaremontteihin.

”Energiaremonttien tekeminen on nopein, tehokkain ja järkevin tapa pienentää energian hintariskiä. Sen merkitys korostuu tämän päivän haastavassa ja nopeasti muuttuvassa energiamarkkinatilanteessa.”

Olennaista on, että kiinteistön tekniikka saadaan toimimaan yhdessä parhaalla mahdollisella tavalla. Useassa eri vaiheessa rakennettujen kiinteistöjen haasteena on usein se, että kiinteistössä on rinnakkaisia teknisiä järjestelmiä. Pahimmassa tapauksessa järjestelmät jopa haittaavat toisiaan. Pasaatissa tällaisia ei ollut.

Pasaatin isoimmat haasteet liittyvät kiinteistön kokoon ja monimuotoisuuteen.

”Kauppakeskuksissa on omat erityispiirteensä”, Närekorpi sanoo. ”Ne elävät omaa elämäänsä. Remontit pitää tehdä niin, että ne häiritsevät mahdollisimman vähän vuokralaisia ja kauppakeskuksen asiakkaita.”

Kotkan keskustassa sijaitsevassa kauppakeskuksessa on noin 65 liikettä ja toimistotilaa. Isoimpia vuokralaisia ovat Sokos, Clas Ohlson, H&M, Muotitalo Lehto ja Terveystalo. Pasaatin pitkästä historiasta kertovat muun muassa kauppakeskuksesta edelleen löytyvät pankkiholvit, joita on kymmenkunta.

Lisätiedot

Kauppakeskuspäällikkö Sari Puhilas, Kauppakeskus Pasaati

050 326 7744, sari.puhilas@cbre.com

Asiakkuuspäällikkö Anton Närekorpi, LeaseGreen

040 166 4545, anton.narekorpi@leasegreen.com

Tutustu muihin uutisiin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.