Viisi Catellan asuntorahastojen omistamaa taloyhtiötä vaihtaa kaukolämmön maalämpöön

| Uutiset

Tekniikan modernisointi leikkaa viiden kohteen lämmityslaskua 69 prosenttia ja CO2-päästöjä 63 prosenttia. Pienempi hiilijalanjälki nostaa kiinteistöjen arvoa.

Catella ja LeaseGreen ovat sopineet laajasta yhteistyöstä, jonka seurauksena viisi Catellan asuntorahastojen Suomessa omistamaa taloyhtiötä siirtyy maalämpöön. Vähäpäästöinen maalämpö korvaa näissä kohteissa kaukolämmön. Lisäksi kahteen kiinteistöön asennetaan aurinkosähköjärjestelmä ja kahdessa modernisoidaan valaistusta. LeaseGreenin ennusteen mukaan tekniikan modernisointi leikkaa viiden kohteen lämmityslaskua 69 prosenttia ja CO2-päästöjä 63 prosenttia.

”Energiakustannukset ovat nousseet voimakkaasti 2000-luvun aikana”, Catella Asset Managementin talousjohtaja Iiro Nurkkala sanoo.

”Energiaremontti on käytännössä yksi kiinteistönomistajan harvoista hyvistä keinosta merkittävien kustannussäästöjen saavuttamiseksi. Sen avulla pienennämme myös energian hintariskiä. Kaukolämmön hintojen korotuspaineet kasvavat edelleen, koska infrastruktuuri ikääntyy ja sitä pitää uudistaa.”

Toinen tärkeä motiivi on vastuullisuus. Nurkkalan mukaan kyse ei enää ole korkealentoisista juhlapuheista vaan kiinteistösijoittamisen arvonmuodostuksen kovasta matematiikasta:

”Osa sijoittajista on valmiita maksamaan korkeamman hinnan eli tinkimään tuotto-vaatimuksistaan saadakseen omistukseensa vähäpäästöistä tai hiilineutraalia kiinteistökantaa. Matalammat päästöt heijastuvat jo nyt sekä kohteiden hintaan että niiden likviditeettiin. Catellan asuntorahastoissa on lukuisia sijoittajia, jotka eivät sijoita lainkaan sellaisiin rahastoihin, joilla vastuullisuusasiat eivät ole tarkassa seurannassa ja hoidossa.”

Catellan hallinnoimassa viidessä taloyhtiössä on yhteensä 308 asuntoa ja 26 000 mbruttopinta-alaa. Talot sijaitsevat Helsingissä, Espoossa, Keravalla ja Tampereella. Joukkoon kuuluu neljä uudehkoa kerrostaloyhtiötä ja yksi rivitaloyhtiö. Kaikki kohteet ovat valmistuneet vuonna 2011. Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevan taloyhtiön vuokra-asuntoihin rakennetaan maalämmön yhteydessä myös asuntokohtainen jäähdytys, joka tuotetaan samoilla lämpöpumpuilla ja samoista energiakaivoista kuin lämmityskin.

Iiro Nurkkalan mukaan tämä ajankohta sopii hyvin energiainvestointien käynnistämiseen. Pääomamarkkinoita ravistellut koronakriisin myrsky on hetkeksi rauhoittunut, mutta kriisiä edeltäneet fundamentit eivät ole olennaisesti muuttuneet. Energiaremonteilla on edelleen hyvä tuotto-odotus.

”Uudehkoja taloja siirretään Suomessa maalämpöön, koska se on kannattavaa eikä talojen elinkaarikustannusten optimointi ja päästöjen minimointi ole perinteisesti ollut rakennusliikkeiden fokuksessa rakennusvaiheessa. Rakennusliikkeiden liiketoiminta keskittyy pitkälti siihen, että määräysten ja sopimusten mukainen rakennus syntyy mahdollisimman matalilla rakennuskustannuksilla. Ympäristönäkökulmien parempaan huomioimiseen liittyvä kateriski jää usein ottamatta.”

”Rakentajat toimivat loogisesti, mutta pitkäjänteisen ja tulevaisuuteen katsovan omistajan näkökulma on merkittävässä muutoksessa. Paineet muutokseen tulevat erityisesti pääomamarkkinoilta, joiden kautta haluttujen muutosten jalkauttaminen on myös lainsäätäjille tehokkainta.”

LeaseGreenin mukaan Catella pienentää viidessä kohteessa päästöjä yhteensä lähes 300 tonnilla joka vuosi. Hiilijalanjälki kevenee yhtä paljon kuin 1500 meno-paluulentoa Berliiniin aiheuttaa.

LeaseGreenin toimitusjohtaja Thomas Luther uskoo, että tulevaisuudessa entistä suurempi osa kiinteistöjen vuokralaisista huomioi päätöksissään kiinteistön käytön ilmastovaikutuksen – on kyse sitten asumisesta tai liiketoiminnasta:

”Viisaat kiinteistösijoittajat varautuvat siihen, että suuripäästöisten lämmönlähteiden verotus kiristyy  asteittain 2020-luvun aikana”, Luther sanoo.

”Haluamme auttaa asiakkaitamme hyödyntämään energiankäytön suurta murroskohtaa. Pyrimme siihen, että heidän oma energiamurroksensa suunnitellaan ja toteutetaan mahdollisimman sujuvasti. Kiinteistösijoittajille tuotamme ensin salkkuanalyysin ja kannattavat konseptit. Sitten otamme vastuun suunnittelun ja toteutuksen kokonaisuudesta, toimitamme projektin kiinteällä hinnalla ja tarjoamme palvelun, jolla uusi tekniikka viritetään huippukuntoon käyttöönoton jälkeen.”

Lisätiedot

Talousjohtaja Iiro Nurkkala
Catella Asset Management Oy
+358 50 466 8879
iiro.nurkkala@catella.fi

Toimitusjohtaja Thomas Luther
LeaseGreen Group
+358 40 534 4256
thomas.luther@leasegreen.com

Tutustu muihin uutisiin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.