Nokian entinen kampusalue päivitetään 2020-luvulle – kaukolämmön kulutus kutistuu kolmanneksen

| Uutiset

Energiaremontti suunniteltiin niin, että se häiritsee mahdollisimman vähän kiinteistön käyttäjiä. Säästöt syntyvät lämpöpumppujen avulla.

Vuokralaisten etu ensin. Se oli lähtökohta, kun saksalainen Asset Manager Quadoro ja heidän edustajansa Bridge Properties lähtivät suunnittelemaan LeaseGreenin kanssa Hermian tiedepuistossa sijaitsevan Hermia 5:n energiaremonttia. Teknologiakeskittymänä tunnettu kiinteistö kuuluu kestävää kehitystä tukevaan kiinteistörahastoon. Se sijaitsee Tampereen Hervannassa.

Energiaremontin aloittamiseen vaikutti moni asia: energianhinnan nousu, saksalaisen omistajan vihreät arvot ja se, että 25-vuotiaan kiinteistön talotekniikka oli tulossa elinkaarensa päähän. Kiinteistö ja sen tekniikka piti saada hallitusti 2020-luvulle.

”Emme halua ottaa mitään riskejä vuokralaisten olosuhteiden huononemisesta tai talotekniikan toimintavarmuudesta. Vuokralaisten etu tulee aina ensin,” kertoo Taru Kuusisto. Hän työskentelee Asset Managerina Bridge Properties -yhtiössä, joka hallinnoi kiinteistöä.

Kiinteistössä on perinteisten toimistojen lisäksi laboratorio- ja testitiloja, jotka ovat kaiuttomia ja tärinättömiä. Esimerkiksi maalämpö jätettiin keinovalikoimasta pois jo suunnittelun alkuvaiheessa, koska energiakaivojen poraaminen olisi aiheuttanut tärinää ja ääntä.

”Kaikkien vuokralaisten liiketoimintaa ei olisi voitu varmistaa porausten aikana. Siksi päädyimme etsimään muita keinoja vähentää energiankulutusta.”

Aikanaan Nokian itselleen rakennuttamalla kampusalueella sijaitsevan kiinteistön energiaremontti suunniteltiin lopulta niin, että se häiritsee mahdollisimman vähän kiinteistön käyttäjiä ja vuokralaisia – ja silti pienentää mahdollisimman paljon kiinteistön korjausvelkaa ja energiankulutusta.

Energiankierrätys tuo isommat säästöt

Käytännössä kiinteistön automaatiojärjestelmä uusitaan sekä lämmönvaihtimia ja ilmanvaihtoa modernisoidaan. Merkittävin energiansäästö syntyy kuitenkin jäähdytysjärjestelmään tehtävillä muutoksilla: toinen vanhoista jäähdytyskoneista korvataan lämpöpumpulla, joka tuottaa talvella lämpöä ja kesällä kylmää. Toinen jäähdytyskone tuottaa kylmää myös vapaajäähdytyksellä. Kolmas jäähdytysjärjestelmään tehtävä muutos on lämpöpumppu, jolla kierrätetään serverijäähdytyksen lauhdelämpö suoraan kiinteistön lämmitykseen.

”Lämpöpumput ovat osaavan suunnittelijan käsissä melkoinen valttikortti”, kertoo LeaseGreenin Johannes Rimpiläinen. ”Niiden avulla hukkaenergia saadaan hyötykäyttöön. Kaikkialle energiankierrätys ei sovi, mutta täällä se toimii erinomaisesti. Kiinteistö saa käyttöönsä ilmaista energiaa ja jäähdytysjärjestelmän toimintavarmuus paranee entisestään.”

Lämpöpumput leikkaavat 34 prosenttia kiinteistön kaukolämmön kulutuksesta. Energiaa kuluu 630 MWh aiempaa vähemmän – ja se näkyy hiilijalanjäljen lisäksi luonnollisesti myös euroissa.

”Energiankierrätys on järkevä tapa säästää energiaa. Se tuo myös vakautta kiinteistön kulurakenteeseen, kun inflaatio nostaa muita ylläpidon kustannuksia”, Kuusisto sanoo.

Hermia 5 on rakennettu 1998, ja sen vuokrattava pinta-ala on noin 13 000 m2. Hermia 5 ja sen vieressä sijaitseva Hermia 6 kuuluvat Quadoro Sustainable Real Estate Europe Private -kiinteistörahastoon, joka sijoittaa kestävää kehitystä tukeviin kiinteistöihin eurooppalaisissa kaupungeissa.

Lisätiedot

Asset Manager Taru Kuusisto, Bridge Properties
+358 44 501 6698, taru.kuusisto@bridgeproperties.fi

Asiakkuusjohtaja Johannes Rimpiläinen, LeaseGreen
+358 50 360 9833, johannes.rimpilainen@leasegreen.com

Tutustu muihin uutisiin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.