Kansainväliset sijoitusyhtiöt ostavat ja kunnostavat nyt julkisia kiinteistöjä

| Uutiset

Hemsö poraa yli 20 kilometriä energiakaivoja Turun kaupunginsairaalan tontille.

Yhteiskunnalliset kiinteistöt ovat Suomessa perinteisesti kuntien omistamia. Parhaillaan on käynnissä nopea muutos, kun yksityiset sijoitusyhtiöt ostavat sairaaloita, hoivakoteja, kouluja ja oikeustaloja. Usein sijoittajat ovat kansainvälisiä.

“Ilmiö on tervetullut. Julkisiin rakennuksiin on usein kertynyt paljon korjausvelkaa, jota uusi omistaja sitoutuu hoitamaan. Sijoitusyhtiöt ovat ovat vastuullisia omistajia”, kertoo LeaseGreenin toimitusjohtaja Thomas Luther.

Kun kunta myy kiinteistöjä, ostajalta edellytetään usein peruskorjauksia ja esimerkiksi ilmastopäästöjen vähentämistä. Vastuulliset ostajat ovat kilpailutuksissa vahvoilla. Kunnan kanssa solmitaan tyypillisesti pitkä vuokrasopimus ja toiminta jatkuu kiinteistöissä ennallaan.

“Tilojen käyttäjät eivät huomaa muuta eroa kuin parantuneet olosuhteet. Samalla kiinteistön lämmityksen ja ylläpidon kustannukset pienenevät. Koska kunta maksaa vuokralaisena edelleen nämä laskut, säästö tuntuu suoraan veronmaksajien kukkarossa”, Luther sanoo.

Hyvä esimerkki on Hemsön saneerausprojekti Turun kaupunginsairaalassaHemsö tekee sairaalan kolmeen päärakennukseen laajan energiaremontin, joka parantaa sisäilman laatua ja vähentää merkittävästi sairaalan energiakustannuksia ja hiilidioksidipäästöjä. Projektin suunnittelee ja toteuttaa LeaseGreen.

“Asennamme kaksi suurta maalämpöjärjestelmää, joilla korvataan noin puolet kaukolämmön kulutuksesta. Se vähentää lämmityksen hiilipäästöjä 44 prosenttia eli noin 300 tonnia vuodessa. Lisäksi uusimme ilmanvaihdon ja rakennusautomaation”, Suomen Hemsön Head of Technical Management Mika Kvist kertoo.

Hemsö omistaa, kehittää ja ylläpitää julkisen sektorin kiinteistöjä Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa. Yhtiö osti Turun kaupungilta kolmetoista Mäntymäen alueella sijaitsevaa hoiva- ja sairaalarakennusta vuonna 2019. Kaupungilla on Hemsön kanssa keskimäärin 10 vuoden vuokrasopimukset kiinteistöjen käytöstä. Toinen merkittävä tilojen käyttäjä on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

“Kun ostimme kiinteistöt, tiedostimme, että rakennuksiin on kertynyt korjausvelkaa. Teemme energiaremontin lisäksi paljon pakollisia peruskorjauksia tekniikkaan, joka on tullut käyttöikänsä päähän”, Kvist sanoo.

Kaupunginsairaalan tontille porataan noin 70 energiakaivoa, joiden yhteenlaskettu syvyys on yli 20 kilometriä. Tuloksena on maalämmön ja kaukolämmön hybridijärjestelmä, joka on optimoitu energiansäästön, kustannustehokkuuden ja toimintavarmuuden kannalta. Ilmanvaihtoon asennetaan lämmön talteenottoa.

“Sairaaloissa ilman pitää vaihtua tiuhaan. Rakennuksissa on huippuimureita, jotka poistavat jokainen jopa kuution ilmaa sekunnissa. Tähän asti kahdentoista huippuimurin poistoilman lämpö on mennyt harakoille, mutta jatkossa se syötetään lämmitykseen”, Kvist sanoo.

Sairaalan kolme päärakennusta ovat peräisin vuosilta 1934, 1968 ja 1984. Niissä toimii muun muassa neuvola, terveysasema sekä useita erikoissairaanhoidon yksikköjä.

LeaseGreen vastaa suurhankkeen suunnittelusta ja toteutuksesta avaimet käteen -periaatteella. Lisäksi kohteen talotekniikka otetaan jatkuvaan etähallintaan digikaksosten avulla. Se mahdollistaa energiankulutuksen ja olosuhteiden optimoinnin jatkossa ja varmistaa, että asetetut tavoitteet toteutuvat.

Projekti on jatkoa LeaseGreenin ja Hemsön yhteistyölle suurissa ja vaativissa kohteissa.

“Olemme olleet hyvin tyytyväisiä yhteistyöhön Helsingin oikeustalossa, jossa tehdään myös iso energiatehokkuushanke. Tuntui luontevalta jatkaa yhdessä tekemistä Turussa”, Kvist sanoo.

Kaupunginsairaalan energiaremontti aloitetaan vuoden 2021 lopussa, ja se valmistuu vuoden 2023 alkupuolella.

“Me tykkäämme isoista ja haastavista kohteista. Meillä on niistä myös pitkä kokemus. Sairaalassa korostuu erityisesti rakennusten käyttäjien eli potilaiden, lääkärien ja hoitajien turvallisuus. Ilmanvaihdon, lämmityksen ja talotekniikan on toimittava joka hetki takuuvarmasti”, Thomas Luther sanoo.

Hemsö aloitti saneeraukset Mäntymäellä tekemällä rakennus 10:een peruskorjauksen, joka valmistui keväällä 2021. Yhtiö suunnittelee erilaisia parannuksia ja energiaremontteja myös muihin rakennuksiin.

Lisätiedot

Mika Kvist, Head of Technical Management Finland, Hemsö
+358 50 307 2943
mika.kvist@hemso.se

Thomas Luther, toimitusjohtaja, LeaseGreen
+358 40 5344 256
thomas.luther@leasegreen.com

Tutustu muihin uutisiin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.