Haltonin tehdas vaihtaa maakaasun raskaan sarjan maalämpöratkaisuun Lahdessa

| Uutiset

”Tuntuu hienolta, kun tällainen teollisuuslaitos voi todeta, ettei se enää käytä uusiutumattomia luonnonvaroja.”

Perheyhtiö Halton muuttaa Lahden-tehtaan lämmityksen tuotantomuodon: nykyisin käytössä oleva maakaasu vaihdetaan maalämpöön. Teollisuuskäyttöön suunnitellut maalämpöpumput leikkaavat tehdaskiinteistön lämmityslaskua noin 35 prosenttia ja lämmityksen aiheuttamia päästöjä noin 90 prosenttia. Uuden lämmitysratkaisun suunnittelee ja toteuttaa avaimet käteen -projektina energiapalveluyhtiö LeaseGreen.

”Tuotantolaitoksestamme tulee maalämmön käyttöönoton jälkeen yksi tämän alan ympäristöystävällisimmistä”, Halton-konsernin hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja Mika Halttunen sanoo. ”Energiatehokkuus on aina ollut tärkeä asia Haltonille, ja me haluamme seisoa ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun etulinjassa.”

Koronavirus häiritsee myös Haltonin kaltaisten teollisuusyritysten toimintaa kaikkialla maailmassa. Halttunen sanoo, että kalenteri täyttyy tuotantoon, toimitusketjuihin ja logistiikkaan liittyvien haasteiden ratkaisemiseen liittyvistä asioista. Haltonilla on kuitenkin erittäin vahva tase ja joustavat prosessit, jotka tukevat sopeutumista.

”Samalla kun katsomme hyvin lähelle, meidän täytyy nostaa välillä katsetta myös kauemmaksi. Menemme koronakriisistä läpi ja turvaamme tulevaisuutta. Lahden maalämpöprojektin kaltaiset tapaukset ovat parhaita mahdollisia vastuullisuusinvestointeja, koska ne maksavat itsensä takaisin. Pidän varmana asiana sitä, että CO<sub>2</sub>-tiedoista tulee suurille yrityksille kova kilpailutekijä, kun koronaviruksen nostama pöly laskeutuu.”

Halton Marine valmistaa Lahdessa korkealuokkaisia ilmanvaihtoratkaisuja meriteollisuuteen ja energiateollisuuden vaativimpiin kohteisiin. Haltonin tuotteilla puhdistetaan muun muassa laivakeittiöiden ilmaa ja estetään savukaasujen ja tulen leviäminen ilmanvaihtokanavissa tulipalon sattuessa. Vuonna 1989 valmistuneessa tehtaassa työskentelee noin 140 henkilöä. Tuotantolaitoksen pinta-ala on 7000 m2 ja tilavuus 50 000 m3.

Halton Marinen tehdaspäällikkö Pekka Kyllönen (kuvassa) pitää maalämmöllä saavutettavia etuja poikkeuksellisen suurina ja vaikutuksiltaan laaja-alaisina. Kyllönen sanoo, ettei hän muista lähivuosien ajalta sellaista tilannetta, jolloin yhdeltä merkittävältä kuluriviltä putoaa 35 prosenttia pois. Tyydytystä tuottaa myös tietoisuus siitä, että samalla energian hintariski pienenee ja ympäristö paranee.

”Tuntuu hienolta, kun tällainen teollisuuslaitos voi todeta, ettei se enää käytä maapallon uusiutumattomia luonnonvaroja. Samalla pääsemme eroon yhteen energiantoimittajaan liittyvästä hintariskistä. Maakaasu on ollut meille huoleton ratkaisu, kuin se entinen junan vessa. Lämmityksen sähköistämisen edut ovat kuitenkin kiistattomat.”

LeaseGreen toteuttaa Halton Marinen kiinteistön ja käyttöveden lämmityksen maalämpöjärjestelmällä, jonka kokonaisteho on lähes 350 kW. Geoenergiakentälle porataan 22 kaivoa, joiden syvyys on 310–330 metriä. Kesäisin samat lämpöpumput tuottavat kiinteistöön jäähdytysenergiaa, mikä parantaa entisestään järjestelmän energiatehokkuutta. Ylimääräinen lämpö siirretään kiinteistön tiloista kaivoihin, joista saadaan enemmän tehoa kylminä vuodenaikoina. LeaseGreen uudistaa myös lämmitystä ja jäähdytystä ohjaavan automaation.

”Jäähdytys tulee karkkina kaupan päälle”, Pekka Kyllönen sanoo. ”Saamme paremmat olosuhteet koko tehtaaseen ja niille tarkemman säädön. Tuotantotilojen lämpötilaa voidaan laskea muutamalla asteella kesän helteillä ja ilmankosteus laskee. Toimiston jäähdytyskone olisi tullut joka tapauksessa tiensä päähän, ja se syö paljon sähköä.”

LeaseGreenin arvion mukaan Halton Marine saavuttaa maalämmöllä 1,8–2,6 miljoonan euron elinkaarisäästöt, energian tulevasta hintakehityksestä riippuen. Investoinnin tuotto kohoaa 10–13 prosenttiin. Lämmityksen CO<sub>2</sub>-päästöt supistuvat vuosittain 100 tonnilla, mikä vastaa noin 450 aurinkosähköpaneelin tuottoa.

Kyllösen mukaan Halton valitsi yhteistyökumppanikseen LeaseGreenin kolmen syyn takia. Ensimmäinen oli kokonaisvaltainen ratkaisu, toinen vahvat referenssit ja kolmas luottamus.

”Halusimme kumppanin jolla on koko paketti hanskassa. Tiesin, että jos hankimme erikseen konsultin, suunnittelijan, porausfirman ja muut tekijät, homma voi mennä hankalaksi. LeaseGreenin toiminta herätti luottamusta alusta asti. Luotan siihen, että tämä porukka hoitaa asiat eikä sen kanssa tarvitse vääntää kättä.”

Lisätiedot

Tuotantojohtaja Pekka Kyllönen
Halton Marine
+358 40 524 7272
pekka.kyllonen@halton.com

Toimitusjohtaja Thomas Luther
LeaseGreen
+358 40 534 4256
thomas.luther@leasegreen.com

Tutustu muihin uutisiin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.