Suurempi lämpöpumppu keventää verotusta

| Uutiset

Isot taloyhtiöt pääsevät hyödyntämään suurille lämpöpumppujärjestelmille tarkoitettua alempaa sähköveroluokkaa. Helsinkiläisen Hakanmetsän lämmityslaskusta se säästää merkittävästi.

Roihuvuoressa energiakäänne näkyy konkreettisesti. Tällä hetkellä ainakin kuusi yhtiötä on vaihtamassa kaukolämmöstä maalämpöön ja neljä on jo vaihtanut. Naapurit ottavat oppia toistensa kokemuksista.

”Asukkaat ehtivät jo kysellä, miksi me ei siirrytä maalämpöön. Yhtiökokouksessa kesäkuussa 2022 päätös tehtiin yksimielisesti”, kertoo As Oy Hakanmetsän hallituksen puheenjohtaja Tapani Eisanen.

”Me olimme alueen ensimmäinen iso taloyhtiö, joka teki putkiremontin. Silloin muut ottivat oppia meiltä, nyt me halusimme antaa nopeampien mennä ensin ja olla tienraivaajia. Toisten oppeja olemme yhteistuumin hyödyntäneet alueellisesti.”

Päätös on ollut taloudellisesti kannattava. As Oy Hakanmetsä on ensimmäisiä taloyhtiöitä, jotka pääsevät hyötymään suurten, yli 500 kilowatin lämpöpumppujen käyttämän sähkön alemmasta veroluokasta. Veroluokan muuttumisen ansiosta vero pieneni reippaasti, noin 2,8 sentistä kilowattituntia kohti vain 0,08 senttiin.

Nyt aloitettavassa energiaremontissa taloyhtiö vaihtaa kaukolämmön maalämpöön ja poistoilman lämmöntalteenottoon, minkä lisäksi kiinteistöön rakennetaan valmius sähköautojen latauspisteille. Erillisenä projektina taloyhtiö hankkii myös aurinkopaneelit. Taloyhtiön ja Pohdin Consultingin yhdessä selvittämässä ja kilpailuttamassa, LeaseGreenin suunnittelemassa ja toteuttamassa energiaremontissa taloyhtiön tarvitsema lämmitysenergia korvataan maasta ja poistoilmasta saadulla lämmöllä. Samalla remontti pienentää lämmityksen hiilijalanjälkeä noin 80 prosenttia.

”Isoissa taloyhtiöissä lämpöä kuluu paljon. Vaikka toteutettavat maalämpöjärjestelmätkin ovat isoja, lämmöntuotannon yksikkökustannukset jäävät isoissa taloyhtiöissä tavanomaista matalammiksi. Tällöin myös säästöpotentiaali on iso”, kertoo XL-kokoisten taloyhtiöiden energiaremontteihin erikoistunut Sami Läntinen LeaseGreeniltä.

”Energiaremontteihin saatavat tuet vauhdittavat päätösten tekemistä selvästi. Nykyisillä kaukolämmön hinnoilla jo valmiiksi kannattavaan remonttiinsa Hakanmetsä on hakenut ARAn tukea. Alemmasta sähköveroluokasta saadaan lisää hyötyä. Niiden ansiosta remontin takaisinmaksuaika on noin 10–15 vuotta.”

Ensimmäisen kerran maalämmöstä ja poistoilman lämmöntalteenotosta oli puhetta jo kymmenen vuotta sitten, kun As Oy Hakanmetsässä aloitettiin putkiremontin suunnittelu.

”Silloin yleisesti asiaan suhtauduttiin vielä hieman torjuvasti, sillä Helenin kaukolämpöä pidettiin oikeana toimintamallina, edullisena ja toimintavarmana”, Hakanmetsän Tapani Eisanen kertoo.

As Oy Hakanmetsä on perinteinen, 1950-luvulla rakennettu taloyhtiö Helsingin Roihuvuoressa. Asuntoja siinä on 284. Helsingin ensimmäisiin lähiöihin kuuluva Roihuvuori on arvostettu ja suosittu kaupunginosa, jossa asukkaat viihtyvät sukupolvesta toiseen.

Taloyhtiöiden poikkeuksellisen tiivis yhteistyö juontaa juurensa Roihuvuoren Lämpöön, joka on Suomen vanhimpia alueen taloyhtiöiden yhteisesti omistama huolto- ja isännöintiyhtiö. Aikanaan alueen talot lämmitettiin Roihuvuoren Lämmön aluelämpökeskuksen kautta, mutta sittemmin alueella on siirrytty Helenin kaukolämpöön.

Lisätiedot

Tapani Eisanen

Hallituksen puheenjohtaja, As Oy Hakanmetsä

tapani.eisanen@ains.fi

+358 41 731 4829

Sami Läntinen

Asiakkuusjohtaja, LeaseGreen

sami.lantinen@leasegreen.com

+358 45 138 7138

Tutustu muihin uutisiin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.