LeaseGreen tehostaa kemiantehtaan energiatehokkuutta

| Uutiset

Tehtaan käyttöpäällikkö Toni Koski: ”Emme enää puhalla reaktiolämpöä lauhturilta taivaalle.”

Chemigaten tehdas ryhtyy ottamaan talteen tuotannossa syntyvää lämpöenergiaa. Muutos pienentää Mietoisten tuotantolaitoksen hiilijalanjälkeä kolmanneksella ja puolittaa lämmityslaskun.

Kemianteollisuuden alalla toimiva Chemigate ottaa vastuullisuuden tosissaan. Yritys haluaa tehdä konkreettisia toimia hiilijalanjälkensä pienentämiseksi. Yksi niistä on Mietoisten tehtaan energiaremontti, jonka seurauksena tehtaalle valmistuu vuoden 2020 aikana lämpöpumpputekniikalla toimiva prosessilämmön talteenottojärjestelmä.

Energiatehokkuushankkeen toteuttaa LeaseGreen, joka on erikoistunut parantamaan suurten kiinteistöjen ja teollisten prosessien energiatehokkuutta.

Mietoisten tehtaan käyttöpäällikkö Toni Koski pitää hanketta merkittävänä sekä energiatehokkuuden että hiilijalanjäljen näkökulmasta. Investointi tukee erinomaisesti myös Chemigaten vastuullisuusohjelmaa.

”Uusi järjestelmä mahdollistaa reaktiolämmön hyödyntämisen sen sijaan, että puhaltaisimme sitä vain lauhturilta taivaalle. Lämpöpumpputekniikan ansiosta me voimme tuottaa kuumaa vettä, jota pystymme käyttämään hyödyksi tislaimella niin tuotantoprosessissa kuin kiinteistöjen lämmityksessäkin.”

Chemigate valmistaa ja myy tärkkelyspohjaisia side- ja liima-aineita pääosin paperi- ja kartonkiteollisuudelle. Tärkkelyspohjaisilla aineilla vaikutetaan paperin ominaisuuksiin, kuten lujuuteen, läpinäkymättömyyteen, tasaisuuteen ja painettavuuteen. Paperilaadusta riippuen jopa 3–5 prosenttia paperin koko painosta on tärkkelystä.

Chemigatella on Suomessa kolme tuotantolaitosta: Mietoisten tehdas on erikoistunut valmistamaan reagensseja, Lapuan ja Kaipiaisten tehtaat ovat puolestaan ns. modifiointilaitoksia.

Energiaremontti säästää huomattavasti energiaa ja leikkaa kolmanneksen Mietoisten tehtaan hiilijalanjäljestä. LeaseGreenin laskelmien mukaan valmistusprosessin aikana syntyvän lämmön talteenotto pienentää tehtaan öljynkulutusta 58 prosenttia. Käytännössä tehtaan öljylasku siis puolittuu.

Numerot ovat isoja. Remontti pienentää Mietoisten tehtaan hiilidioksidipäästöjä noin 300 000 CO<sub>2</sub> vuodessa. Se vastaa yli 1 200 aurinkosähköpaneelin vuosituotantoa tai 2 400 meno-paluulentoa Tukholmaan.

”Kyseessä on siis aidosti merkittävä, konkreettinen toimi vihreän ajattelun näkökulmasta”, sanoo käyttöpäällikkö Toni Koski.

Nyt teollisuudessa herätään

LeaseGreenin toimitusjohtaja Thomas Luther on huomannut, että teollisuudessa on viimeisen vuoden aikana herätty kunnolla toimimaan vastuullisesti.

”Chemigate on upea esimerkki yrityksestä, joka on vastuullisen ja luontoa säästävämmän ajattelun edelläkävijä. Olemme erittäin mielellämme mukana tässä projektissa, joka säästää hiilidioksidipäästöjä yhteensä noin 30 suomalaisen vuotuisen hiilijalanjäljen verran”, Luther sanoo.

LeaseGreen on antanut Mietoisten energiatehokkuushankkeelle onnistumistakuun. Se kuvaa Thomas Lutherin mukaan LeaseGreenin sitoutumista ja toimintatapaa. Hankkeen tuloksia seurataan digitaalisen mallinnuksen avulla.

”Meille on tärkeää, ettei pelkästään luvata tuloksia, vaan myös kannetaan vastuu siitä, että hanke menee tavoitellusti maaliin. Pystymme todentamaan tulokset digitaalisen mallinnuksen avulla etänä. Näin varmistamme yhdessä Chemigaten väen kanssa sen, että tulokset ovat sellaisia kuin pitääkin.”

Lisätiedot

Käyttöpäällikkö Toni Koski
Chemigate, Mietoisten tehdas
+358 40 759 9505
toni.koski@chemigate.fi

Toimitusjohtaja Thomas Luther
LeaseGreen
+358 40 534 4256
thomas.luther@leasegreen.com

Tutustu muihin uutisiin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.