OP | Honkanummentie

”Minun korviini olisi varmasti tullut palautetta, jos siirtyminen maalämpöön olisi aiheuttanut ongelmia Vantaan yksikön toiminnalle. Mutta kaikki sujui hienosti, juuri sillä tavalla kuin meille oli etukäteen kerrottu.”

Partneri Markku Mattila, ETS Nord

  • 4 400 Pinta-ala, m2

Kannattavia energiainvestointeja voidaan tehdä myös uudehkoihin kiinteistöihin. OP Kiinteistösijoitus siirsi Vantaalla sijaitsevan toimitila- ja tuotantokiinteistön maalämpöön ja jakoi hyödyn kohteen vuokralaisen kanssa.

Pienemmät kulut, hiilijalanjälki ja energian hintariski. Siinä syyt, joiden seurauksena OP Kiinteistösijoitus irrotti Vantaalla sijaitsevan toimitila- ja tuotantokiinteistön kaukolämmöstä. Uudeksi lämmönlähteeksi valittiin maalämpö, jota varten porattiin kuusi energiakaivoa 300 metrin syvyyteen.

”Saavutamme korkeamman energiaomavaraisuuden, kun hyödynnämme omalta tontilta nostettavaa maalämpöä”, OP Kiinteistösijoituksen kiinteistöpäällikkö Jarl Virala sanoo. ”Riippuvuus ulkoa ostettavan energian hintojen vaihteluista pienenee, koska maalämmön sähkölaskuihin tarvitaan vähemmän rahaa kuin kaukolämmön laskuihin.”

Kiinteistö Oy Vantaan Honkanummentie on rakennettu vuonna 2013. Kiinteistön omistaja on Pohjola Vakuutus Oy ja sitä hallinnoi OP Kiinteistösijoitus Oy. Rakennuksen pinta-ala on 4 400 m2.

LeaseGreenin toteuttaman energiaremontin jälkeen 74 megawattitunnilla sähköä tuotetaan sama määrä lämpöä, minkä kiinteistö sai aiemmin 230 megawattitunnista kaukolämpöä. Lämmityksen sähköistäminen leikkasi kiinteistön käytön aiheuttamat päästöt nollaan, koska talon sähkö hankitaan päästöttömänä.

Jarl Viralan mukaan OP Kiinteistösijoitus jakoi energiaremontin hyödyn kiinteistön vuokralaisen ETS Nordin kanssa. ETS Nord hyväksyi maltillisen korotuksen vuokraan, mutta saa vastineeksi merkittävän säästön energialaskuunsa.

”Hyödymme molemmat taloudellisesti ja saamme molemmat myös vihreän sulan hattuihimme”, Virala sanoo. ”Aloite investointiin tuli meiltä, mutta ETS Nord otti idean avosylin vastaan. Hyvin harvoin me törmäämme sellaiseen, ettei asiakas halua maalämpöä. Siitä on tullut valtavirtaa.”

Energiaremontin neljäs tavoite oli häiriötön siirtymä uuteen järjestelmään. Se toteutettiin tammikuussa porrastetusti kahden päivän aikana. Lämmityksen ja lämpimän käyttöveden katkokset kestivät vain muutamia tunteja.

”Minun korviini olisi varmasti tullut palautetta, jos siirtyminen maalämpöön olisi aiheuttanut ongelmia Vantaan yksikön toiminnalle”, ETS Nordin partneri Markku Mattila (kuvassa) sanoo. ”Mutta kaikki sujui hienosti, juuri sillä tavalla kuin meille oli etukäteen kerrottu.”

ETS Nord on ilmanvaihtoon erikoistunut talotekniikkayritys, joka toimii Suomen lisäksi Virossa, Ruotsissa ja Tanskassa. Markku Mattilan mukaan liiketoiminnan aiheuttamien päästöjen minimoimisen arvo nousee, kun työelämään tulee oppilaitoksista uusia ammattilaisia. He haluavat entistä useammin tehdä töitä yrityksille, jotka pyrkivät toimimaan mahdollisimman vastuullisesti.

”Uskon siihen, että tämä näkökulma on meille vielä tärkeämpi kuin energiaremontin suora talousvaikutus. Ihmiset haluavat tehdä sellaista työtä, jolla on merkitys ja joka vaikuttaa myönteisesti yhteiskuntaan ja ympäristöön. OP Kiinteistösijoitus hoiti energiaremontin fiksusti meidän suuntaan, ja meidän oli helppo tehdä hyvä päätös.”

Ota yhteyttä, kun haluat parantaa kiinteistösi energiatehokkuutta ja päästä nauttimaan uuden älykkään tekniikan hyödyistä.

Johannes Rimpiläinen | +358 50 360 9833

Emme myy sinulle tekniikkaa vaan lopputulosta.