Maalämmön hinta: investointi ekologiseen ja taloudelliseen energiaan

| Blogi

Tiesitkö, että kerros- ja rivitalokohteissa maalämpö voidaan usein toteuttaa niin, että hankkeen mahdollistamat säästöt ovat isommat kuin investoinnin hoitolainan ja ylläpidon yhteiset kustannukset vuositasolla?

Maalämpö on yksi taloudellisimmista vaihtoehdoista valittavaksi kestävän energialähteen edelläkävijöistä, sillä se tarjoaa tehokkaan tavan lämmittää kotitalouksia ja muita tiloja. Kysymys, joka monen mielessä saattaa herätä, on kuitenkin maalämmön hinta. Miten paljon se vaatii taloudellista panostusta? Onko maalämpö oikeasti edullinen vaihtoehto perinteisiin lämmitysmuotoihin verrattuna?

Maalämpöjärjestelmän asentaminen edellyttää aluksi investointia, joka koostuu pääasiassa maalämpöpumpusta ja -energiakaivoista. Investointikustannukset vaihtelevat riippuen talon koosta, lämmitystarpeesta ja maaperän ominaisuuksista. Maalämpöjärjestelmän asennuskustannukset liikkuvat laidasta laitaan, aina muutamasta kymmenestä tuhannesta miljooniin euroihin. 

Maalämmön toteutuskustannukset saattavat alkuun tuntua isolta menoerältä. On kuitenkin tärkeä muistaa, että maalämpö on pitkäaikainen investointi, jonka avulla saavutetaan huomattavia säästöjä energiakustannuksissa pitkällä aikavälillä. Maalämpöjärjestelmän käyttökustannukset ovat yleensä huomattavasti edullisempia verrattuna perinteisiin lämmitysmuotoihin, kuten öljyyn, sähköön tai kaukolämpöön perustuviin järjestelmiin.

Energian säästöä

Maalämpö on ekologinen ja kestävä energiamuoto, joka hyödyntää maaperän lämpöenergiaa. Se vähentää riippuvuutta perinteisistä fossiilisista polttoaineista, mikä johtaa paitsi taloudellisiin säästöihin myös ympäristöystävällisempään lämmitysratkaisuun. Maalämpöpumpun avulla voidaan tuottaa moninkertainen määrä lämpöenergiaa verrattuna siihen sähköenergiaan, joka tarvitaan pumpun toimintaan. Yhdellä yksiköllä sähköä voidaan maalämmöllä tuottaa 3 yksikköä lämpöä.

Joissain tapauksissa on saatavilla tukia ja verohelpotuksia uusiutuvan energian käyttöönotolle, mikä saattaa alentaa maalämpöjärjestelmän asennuskustannuksia. Alueellisesti maalämmön kannattavuus verrattuna esimerkiksi kaukolämpöön on todella hyvä ja tarjoaa houkuttelevan vaihtoehdon kiinteistön lämmitysjärjestelmän päivittämiselle kohti kestävää ja energiatehokkasta lämmitystä.

Maalämmön hinta ja kokonaiskustannukset 

Maalämmön hinta ei ole pelkästään asennuskustannuksissa, vaan kokonaiskustannuksissa, jotka sisältävät myös energian käytön ja ylläpidon. Vaikka maalämpöjärjestelmän alkuinvestointi voi olla korkea, sen käyttökustannukset ovat alhaisemmat verrattuna muihin lämmitysmuotoihin. Aika, jonka kuluessa säästöt kattavat alkuinvestoinnin, luonnollisesti vaihtelee talokohtaisesti, mutta sijoittuu usein 8–12 vuoden välille. On myös huomioitavaa, että kerros- ja rivitalokohteissa maalämpö voidaan usein toteuttaa niin, että hankkeen mahdollistamat säästöt ovat isommat kuin investoinnin hoitolainan ja ylläpidon yhteiset kustannukset vuositasolla.

Tutustu muihin blogiteksteihin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.