Aurinkoenergia – hyödyt taloyhtiöille ja kiinteistön omistajille

| Blogi

Aurinkosähkö on osa entistä useamman kiinteistön omistajan ja taloyhtiön energiapalettia. Aurinkopaneelien hinnan pudotukset ovat tuoneet tämän päästöttömän energiaratkaisun useampien kiinteistön omistajien ulottuville ja korkeat sähkön hinnat ovat lyhentäneet aurinkoenergiainvestointien takaisinmaksuaikoja merkittävästi. Tämän seurauksena aurinkosähkö yleistyy Suomessa tällä hetkellä nopeammin kuin koskaan ja tulee jatkossa tiiviimmin osaksi asuinrakennusten energiaratkaisuja myös lainsäädännöllisesti.

Käymme tässä artikkelissa läpi aurinkoenergian keskeisimpiä hyötyjä taloyhtiöille ja kiinteistön omistajille sekä sitä, miten tämä energiamuoto sopii Suomen olosuhteisiin.

Tausta: Aurinkoenergian suosio kasvaa ja EU velvoittaa lisäämään sen käyttöä uudisrakentamisessa

EU:n keväällä 2024 hyväksymän energiatehokkuusdirektiivin mukaan kaikkiin uusiin asuinrakennuksiin on asennettava aurinkopaneelit, jos se on teknisesti, taloudellisesti ja toiminnallisesti toteutettavissa. Tämä ei niinkään koske yksittäisiä talonomistajia, vaan kukin EU:n jäsenmaa linjaa toimet, joilla koko rakennuskannan energiatehokkuutta parannetaan (YM 2024). Aurinkoenergia on kuitenkin keskeinen osa tätä uudistusta, sillä se siivittää kiinteistöjä kohti hiilineutraaliutta.

Ilman lainsäädännön velvoittavuuttakin aurinkoenergian kapasiteetti Suomessa ja maailmalla on historiallisen nopeassa kasvussa. Vuonna 2023 maailman aurinkoenergiakapasiteetti kasvoi jo 1,6 terawattiin, kun 1 terawatin raja ylitettiin tätä edeltävänä vuonna (IEA 2024). Suomessa aurinkoenergian osuus koko sähköntuotannosta on noin 1 %, mutta kasvuvauhti on viime vuosina ollut jopa nopeampaa kuin maailmalla keskimäärin. Esimerkiksi vuonna 2022 aurinkosähkön kapasiteetti kasvoi Suomessa 66 %, ohittaen suosiossa tuulivoiman (Kauppalehti 2023).

Kuinka kannattavaa aurinkosähkö Suomessa on?

Suomessa on huomattavasti paremmat olosuhteet aurinkoenergialle kuin yleisesti luullaan ja olemme aurinkosähkön potentiaalissa samalla tasolla kuin Keski-Euroopan maat. Pimeän talven vastapainoksia Suomessa on erittäin valoisat kesät, jolloin aurinkoenergialla voi tuottaa sähköä öisinkin.

Suomessa on hyvät olosuhteet myös aurinkopaneelien julkisivuasennuksille, sillä aurinko paistaa matalalta erityisesti talvisin. Pystysuoraan asennettuna paneeleille ei kerry lunta ja vastaavasti lumikinoksista paneeleihin heijastuva valo ennestään lisää aurinkosähkön tuotantoa. Suomen matalammat lämpötilat niin ikään parantavat aurinkopaneelien tuottosuhdetta.

LUT Yliopiston tutkimuksen mukaan aurinkosähkö on ollut kiinteistön omassa käytössä kannattavaa jo vuosina 2016-2020 ja nykyisillä sähkönhinnoilla myös aurinkosähkön myynti on kannattavaa. Siksi kiinteistöihin asennettavien aurinkopaneelien kapasiteetti yleensä pyritään lievästi ylimitoittamaan (LUT 2023).

Aurinkosähköön sijoitettu pääoma tuottaa tyypillisesti Suomessa yhtä suuren tai hieman suuremman tuoton kuin kiinteistösijoitukset keskimäärin. Jos omalla katolla tai tontilla tuotettu aurinkosähkö käytetään kokonaan paikan päällä, järjestelmä tyypillisesti tarjoaa omistajalleen noin 12–15 prosentin vuosituoton (HS 2024).

Maailmanlaajuisen kapasiteetin tuplaantuessa aurinkopaneelien hinnat tyypillisesti laskevat viidenneksen. Tämä voi kannustaa lykkäämään hankintapäätöstä, mutta kalliit sähkön hinnat ovat myös lyhentäneet aurinkosähköön siirtyneiden kiinteistöjen energiainvestointien takaisinmaksuaikaa etenkin viime vuosina.

Aurinkoenergian hyödyt taloyhtiöille ja kiinteistön omistajille

Aurinkosähkö tarjoaa taloyhtiöille pitkäaikaisen ja huoltokustannuksiltaan kevyen energiaratkaisun, jolla kiinteistön omistajat voivat tuottaa paikallisesti saasteetonta ja hiljaista lähisähköä. Aurinkopaneelien käyttöikä on noin 30 – 40 vuotta ja invertterin 15 – 20 vuotta (invertteri muuntaa aurinkosähkön kiinteistön verkkoon sopivaksi vaihtovirraksi).

Alkuinvestoinnin jälkeen aurinkosähkö tuo käyttäjilleen huomattavia säästöjä kiinteistön paremman energiatehokkuuden, pienempien sähkökustannuksien ja korkeamman energiaomavaraisuuden myötä. Matalammat energiakustannukset heijastuvat suoraan kiinteistösijoittajien saamiin tuottoihin, vuokralaisten maksamiin vuokriin ja asukkaiden taloyhtiövastikkeisiin.

Itsetuotettu sähkö vähentää kiinteistöjen riippuvuutta ulkoisista sähköntoimittajista ja suojaa sähkön hintojen vaihteluilta. Taloyhtiöt ja asukkaat eivät maksa itse tuottamastaan ja käyttämästään aurinkosähköstä siirtomaksua. Aurinkosähkön myyminen verkkoon toimii keinoja tienata rahaa itsetuotetulla sähköllä, mikä osaltaan pienentää energiakuluja ja lyhentää investoinnin takaisinmaksuaikaa.

Yhä useampaa kiinteistön omistajaa kiinnostaa oman aurinkosähkön hyödyntäminen kiinteistön jäähdyttämiseen tai sähköautojen lataukseen. Osaltaan aurinkopaneelit vähentävät rakennukseen kohdistuvaa lämpösäteilyä ja tämän myötä rakennuksen jäähdytystarve pienenee. Aiemmin vain rakennuksen suojaamiseen käytetty tuottamaton ulkopinta-ala saadaan näin hyötykäyttöön muussakin merkityksessä kuin vain tuotetun aurinkosähkön kautta.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä hyötynä aurinkosähkön käyttöönotto lisää kiinteistön arvoa ja helpottaa asuntojen myymistä tai vuokraamista, sillä energiatehokkuus, matalammat energiakulut ja ympäristöystävällisyys ovat yhä tärkeämpiä kriteereitä asunnon ostajille ja vuokralaisille. Nämä samat syyt tekevät aurinkosähköllä varustetuista kiinteistöistä houkuttelevampia myös kiinteistösijoittajille.

Asiakaskertomus:
OP-Vuokratuotto: Aurinkosähköllä ja maalämmöllä kohti hiilineutraalia asuntosalkkua

Haluatko tietää paljonko aurinkosähkö tuottaisi kiinteistöllesi?

LeaseGreen etsii taloudellisimmat toimenpiteet ja toteuttaa markkinoiden järkevimmät energiaremontit avaimet käteen -palveluna, suunnittelusta toteutukseen ja elinkaaren aikaiseen tukeen asti. Suorituskykytakuulla.

Mietimme jokaisen hankkeen yksilöllisesti emmekä tyydy helppoihin standardiratkaisuihin. Laatimamme ratkaisut ovat aina konservatiivisesti arvioituja ja tulokset olemme valmiita todentamaan asiakkaalle jatkuvalla palvelulla, jossa järjestelmiä viritetään käytön aikana ja tunnistetaan lisäpotentiaalia kiinteistön energiatehokkuuden edistämiselle.

Yhteydenotto lomake – yksinkertaistettu

Blogeihin, artikkeleihin jne

Nimi(Pakollinen)
Sähköposti(Pakollinen)
Haluatko tietää lisää meidän palveluistamme? Tai kiinnostaisiko sinua jokin tietty asia? Kysy pois.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tutustu muihin blogiteksteihin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.