Energiaremontti pelastaa suurten taloyhtiöiden talouden Helsingin Munkkivuoressa

| Uutiset

”Onhan se huikeaa, että meidän taloyhtiössä voi pian ladata autoa omalta katolta kerätyllä aurinkosähköllä.”

Kun Helsingin kaupunki kuusinkertaisti tonttivuokran, Munkkivuoressa sijaitsevissa taloyhtiöissä alkoi pohdinta, voisiko muissa kuluissa säästää vastaavasti. Nopeasti katse kääntyi energia- ja lämmityslaskuun.

”Se oli luontevaa. Meidän kaukolämpölasku on yli 300 000 euroa vuodessa”, kertoo Eetu Järvinen. Hän on As Oy Ulvilantie 17a:n hallituksen puheenjohtaja.

As Oy Ulvilantie 17a ja samaan aikaan rakennettu As Oy Porintie 9 muodostavat tiiviin kokonaisuuden, vaikka ne ovat erillisiä taloyhtiöitä. Siksi ne päätyivät tekemään energiaremonttia yhdessä. Taloyhtiöissä on yhteensä 350 asuntoa, yhteinen lämpökeskus ja lämpöyhtiö, jonka hallituksen puheenjohtajana Eetu Järvinen toimii.

Nälkä kasvoi syödessä. Alkuperäisen maalämpöhankkeen lisäksi taloyhtiöt päättivät ryhtyä ottamaan talteen poistoilman lämpöä, rakentaa aurinkosähköjärjestelmän ja kaikille autopaikoille kaapeloinnin sähköautojen latauspisteitä varten. Samalla kiinteistöjen automaatio modernisoidaan, ja se liitetään LeaseGreenin Meta-palveluun.

”Onhan se huikeaa, että meidän taloyhtiössä voi pian ladata autoa omalta katolta kerätyllä aurinkosähköllä. Tällaisia taloyhtiöitä ei ole Helsingin kantakaupungin lähellä kovin paljoa.”

Taloyhtiössä uskotaan, että remontti lisää jo valmiiksi haluttujen asuntojen kiinnostavuutta markkinoilla. Perusteet ovat hyvät. Energiaremontti puolittaa yhtiön lämmityskustannukset ja pienentää merkittävästi korjausvelkaa. Elinkaarisäästöt ovat 4,9 miljoonaa euroa. Hiilijalanjälki pienenee 770 tonnia vuodessa.

Energiakaivoja porataan yhteensä 66, ja niiden kokonaispituus on yhteensä 27 kilometriä. Kiinteistöjen katolle rakennettavien aurinkovoimaloissa on tehoa 60 kWp. Niiden tuottamasta sähköstä noin puolet menee maalämpöjärjestelmän pyörittämiseen ja loput hyödynnetään kiinteistösähkönä, esimerkiksi sähköautojen lataamiseen.

Energiaremontin suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa LeaseGreen, joka on erikoistunut suurien taloyhtiöiden energiaremontteihin. Yhteistyö on lähtenyt Eetu Järvisen mukaan tosi hyvin liikkeelle.

”Tällainen yhden luukun periaate sopii meille hyvin, emme halua itse ryhtyä vetämään näin isoa projektia. Se oli myös keskeinen syy sille, että valitsimme kumppaniksemme juuri LeaseGreenin.”

Taloyhtiöiden päätöksenteko ei ole tunnetusti aina nopeaa tai helppoa. Munkkivuoressa päätös energiaremontista kesti kaiken kaikkiaan yli kaksi vuotta. Lopulta se syntyi kuitenkin selvällä enemmistöllä.

”Pohjatyöt tehtiin tosi hyvin, siksi päätös oli helppo tehdä. Olemme saaneet tästä asukkailta paljon positiivista palautetta”, Järvinen kertoo.

”Eikä se ole mikään ihme. Remontista ei aiheudu osakkaille kustannuksia, vaan kaikki rahoitetaan energialaskujen säästöillä.”

Viehättävät pihat ja 1957 rakennettujen talojen ajaton arkkitehtuuri houkuttelevat asukkaita.

Kun Leonid Brezhnev kävi 1950-luvun lopulla tutustumassa suomalaiseen lähiörakentamiseen, hänen kohteekseen oli valittu nimenomaan Ulvilantie 17. Perimätiedon mukaan neuvostovaikuttaja oli hyvin vaikuttunut näkemästään. Taloyhtiöt edustivat tuolloin aikansa edistyksellistä ajattelua. Samaa ne tekevät nyt.

”Tuntuu hyvältä tehdä asioita etukenossa. Tämä on järkevä ekoteko ja investointi tulevaisuuteen”, Eetu Järvinen sanoo.

Yhä useammat taloyhtiöt ajattelevat samalla tavalla. LeaseGreenin toimitusjohtaja Thomas Luther uskoo, että monet taloyhtiöt seuraavat munkkivuorelaisten esimerkkiä.

”Tällaiset XL-kokoiset taloyhtiöt saavat parhaan lisäarvon meidän toimintamallista. Meillä on vahva tekninen osaaminen, minkä lisäksi me kilpailutetaan tekijät tehokkaasti ja vastataan lopputuloksesta. Taloyhtiö säästää aikaa ja rahaa. Ympäristö kiittää.”

Lisätiedot

Hallituksen puheenjohtaja Eetu Järvinen, As Oy Ulvilantie 17a
+358 50 506 7659, eetu.jarvinen@gmail.com

Toimitusjohtaja Thomas Luther, LeaseGreen
+358 40 5344 256, thomas.luther@leasegreen.com

Tutustu muihin uutisiin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.