Legendaarinen Primulan kulma harppaa energiatehokkuuden aikaan

| Uutiset

Yli 130-vuotias arvokiinteistö saa uudet aivot ja keuhkot. Olosuhteet paranevat, energialasku pienenee ja hiilijalanjälki supistuu, kun kiinteistön ilmanvaihto ja automaatio modernisoidaan.

Mannerheimintiellä, Stockmannia vastapäätä sijaitseva Koy Luna saa kesällä alkavassa remontissa uudet aivot ja keuhkot. Kokonaisvaltaisessa energiaremontissa parannetaan ja tehostetaan kiinteistön ilmanvaihtoa, tasapainotetaan lämmitystä ja modernisoidaan automaatio. Remontin ansiosta kiinteistön olosuhteet paranevat ja energialasku pienenee.

Energiaremontin laskennallinen takaisinmaksuaika on kymmenen vuotta.

”Jos ajatellaan 130-vuotiasta taloa, kymmenen vuotta on lyhyt aika. Tällaisten kiinteistöjen elinkaari on pitkä. Uskon, että tämä tulee seisomaan paikallaan vielä ainakin 200 vuotta”, kertoo Koy Lunan isännöitsijä Arto Söderholm Provialta.

Primulan tai Bakersin kulmana tunnettu uusrenessanssitalo rakennettiin 1880-luvun lopulla asuintaloksi. Primulan kotileipomo avasi kiinteistöön ensimmäisen kahvilansa 1915. Kehittynyttä teknologiaa edusti Helsingin ensimmäinen kylmävitriini, jossa säilytettiin kahvilan leivonnaisia.

Vanhassa arvotalossa kaikki uudistukset ja remontit tehdään vanhan talon ehdoilla. Metrin paksut sivuseinät aiheuttavat omat haasteensa, samoin talon sijainti aivan Helsingin ydinkeskustassa.

”Hanke on iso ja haastava”, isännöitsijä Söderholm sanoo. ”Kiinteistössä on niin erilaisia tiloja, ja urakoitsijoiden pitää joustaa vuokralaisten mukaan. Hyvä hanketiedottaminen on myös tärkeää.”

Tällä hetkellä kiinteistössä on alakerran pubin ja pikaruokaravintolan lisäksi toimistotiloja. Neliöitä on yhteensä noin 8 000. Kiinteistöosakeyhtiöllä on monta omistajaa, jotka kehittävät Lunaa pitkäjänteisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti.

”Päätös energiaremontista oli yksimielinen ja helppo tehdä. Asiaan vaikutti myös se, että kiinteistön automaatio oli muutenkin elinkaarensa lopussa.”

Energiaremontin on suunnitellut suurten kiinteistöjen energiatehokkuuteen erikoistunut LeaseGreen. LeaseGreen vastaa myös remontin toteutuksesta sekä optimoi ja varmistaa energiankäytön ja kiinteistön hyvät olosuhteet remontin jälkeen.

LeaseGreenin laskelmien mukaan remontti leikkaa 29 prosenttia kiinteistön lämmönkulutuksesta ja 16 prosenttia sähkönkulutuksesta. Hiilijalanjälki pienenee 174 tonnia vuodessa, mikä vastaa 40 omakotitalon hiilidioksidipäästöjä. Kiinteistöyhtiö käyttää sertifioitua vihreää sähköä.

”Remontti valmistuu loppuvuodesta. Odotan, että hanke menee hyvin ja luvatut säästöt toteutuvat. Se tuntuu jo nyt hyvältä, että mahdolliset energian hinnannousut kurittavat meitä jatkossa nykyistä vähemmän.”

LeaseGreenin asiantuntijoille yli satavuotiaat kiinteistöt ovat mielenkiintoisia kohteita.

”Meidän suunnittelijoiden työnä on tehdä monimutkaisten kiinteistöjen käytöstä yksinkertaista. Yli sadan vuoden ikä ei estä sitä, etteikö kiinteistö voisi olla energiatehokas ja nykyaikainen. Se vaatii vain oikeanlaista osaamista”, kertoo LeaseGreenin toimitusjohtaja Thomas Luther.

”On ollut hienoa päästä tekemään energiaremontti legendaariseen Bakersin kulmaan.”

Lisätiedot

Isännöitsijä Arto Söderholm, Provia
+358 10 411 6740, arto.soderholm@provia.fi

Toimitusjohtaja Thomas Luther, LeaseGreen
+358 40 5344 256, thomas.luther@leasegreen.com

Tutustu muihin uutisiin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.