Varma etenee kohti kunnianhimoisia ilmastotavoitteita

| Uutiset

Kauppakeskuksen energiaremontti osoittaa, että kannattavan investoinnin ei tarvitse olla työläs ja kallis.

Jumalniemen kauppakeskuksessa lyödään kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun energiaremontti yhdistetään PTS-korjauksiin. Näkökulman laajentaminen paransi reippaasti investoinnin kannattavuutta.

Kotkassa sijaitseva Jumalniemen kauppakeskus tekee energiaremontin, joka parantaa kiinteistön olosuhteita ja pienentää sen hiilijalanjälkeä. Poikkeuksellista on se, miten hyvin energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet istuvat hyvin kiinteistön PTS-suunnitelmaan.

”Rakennusautomaation uudistus olisi ollut meillä edessä joka tapauksessa. Nyt teemme sen energiaremontin yhteydessä ja leikkaamme samalla kiinteistön hiilipäästöjä 32 tonnia”, kertoo Varman asiakkuuspäällikkö Tytti Juhokas.

Varman omistamassa kauppakeskuksessa modernisoidaan rakennusautomaatio ja ilmanvaihto. Lisäksi katolle asennetaan 160 kWP aurinkopaneelit ja parkkipaikan valaistus päivitetään ledeiksi. Vuonna 1999 rakennettu kiinteistö on remontoitu muilta osin nykyaikaiseksi jo aikaisemmin. Kattoremontin yhteydessä Varma oli ennakoinut myös aurinkosähkön mahdollisuuden.

”Sijainti tasamaalla ja tasakatto tekevät Jumalniemen kauppakeskuksesta oivan kohteen aurinkosähkölle. Jatkossa saamme osan tarvitsemastamme energiasta auringosta”, Juhokas kertoo.

Kotkan ja Karhulan välissä sijaitsevassa Jumalniemen kauppakeskuksessa on 14 000 m2 vuokrattavia tiloja, ja sen tilavuus on 90 000 m3. Aikanaan Anttilan käytössä olleessa kauppakeskuksessa on nykyisin kymmenkunta isompaa vuokralaista, joista suurimpia ovat Tokmanni, Jysk ja Power.

”Monet meidän vuokralaisistamme ovat aktiivisia ilmastoasioissa. Jumalniemen energiatehokkuushanke on hyvin linjassa heidän oman tekemisensä kanssa.”

Rakennusautomaation ja ilmanvaihdon modernisointi parantavat myös kiinteistön sisäilman olosuhteita.

Kovat kulut paljastavat parhaat kohteet

Varmalla on kunnianhimoinen tavoite nollata kiinteistöjensä hiilijalanjälki sähkön ja lämmön osalta vuoteen 2030 mennessä. Jumalniemen kauppakeskuksen ja muiden Varman kiinteistöjen remontointi on tärkeä askel kohti ilmastotavoitetta, jonka mukaan yhtiön omistamien kiinteistöjen käyttämä sähkö on päästötöntä vuoteen 2025 mennessä ja lämpö 2030 mennessä.

Tavoitteen saavuttamiseksi Varma käy systemaattisesti läpi koko kiinteistökantaansa ja myös ne kiinteistöt, jotka vaikuttavat aluksi haasteellisilta.

”Työeläkeyhtiönä me olemme pitkäjänteisiä sijoittajia. Haluamme tehdä ratkaisuja, jotka kestävät aikaa ja ovat ilmaston kannalta kestäviä. Toisaalta me haluamme myös tutkia ennakkoluulottomasti uusintakin teknologiaa”, Varman Tytti Juhokas kertoo.

Varma on hyödyntänyt kiinteistöjensä kartoituksessa Suomen johtavan energiatehokkuusyhtiö LeaseGreenin asiantuntijoita. Aiemmin tänä vuonna käynnistetty asuntosalkun kartoitus johti useiden kymmenien asuinkerrostalojen energiaremontteihin.

”Me tutkimme yhdessä LeaseGreenin kanssa sopivia kohteita, ja niiden joukosta Jumalniemen kauppakeskus valikoitui hyväksi kohteeksi monestakin syystä”, Juhokas sanoo.

LeaseGreen on suunnitellut Jumalniemen kauppakeskuksen energiaremontin ja vastaa sen toteutuksesta, tulosten toteutumisesta ja järjestelmän optimoinnista jatkossa.

”Jumalniemen hanke osoittaa, että holistisella tarkastelulla ja sitten kriittisesti priorisoiden löydetään erittäin kannattavia toimenpiteitä melkein missä vain kiinteistössä. Kaikkea voisi aina tehdä, mutta kaikkea ei aina kannata tehdä”, kertoo LeaseGreenin toimitusjohtaja Thomas Luther.

Kannattavuuden takia maalämpö jätettiin lopulta pois Jumalniemen kauppakeskuksen energiaremontista. Se ei olisi ollut tässä tapauksessa taloudellisesti järkevä ratkaisu, vaikka olisikin tehnyt kiinteistöstä hiilineutraalin. Jumalniemi jatkaa siis kaukolämmön asiakkaana.

”Maalämpö on hieno keksintö, mutta se ei ole mikään hopealuoti, mitä kannattaisi työntää väkisin joka paikkaan”, Luther sanoo.

”Jumalniemessä yhdistimme PTS-töihin pieniä muutoksia ja ominaisuuksia, joiden avulla saamme niistä mahdollisimman paljon hyötyä ja arvoa asiakkaalle myös energiatehokkuusmielessä. Saamme leikattua huomattavan kohtuullisella vaivalla 14 prosenttia ison kiinteistön hiilijalanjäljestä, mikä on todella hieno asia.”

Lisätiedot

Asiakkuuspäällikkö Tytti Juhokas, Varma
+358 50 4635 268
tytti.juhokas@varma.fi
 
Toimitusjohtaja Thomas Luther, LeaseGreen
+358 40 5344 256
thomas.luther@leasegreen.com

Tutustu muihin uutisiin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.