Näin sen tein: Asiakaslähtöisyydellä 100 000 euron säästöt oikeustalon energiatehokkuudessa

| Blogi

Olli Aaltomaa tietää, että asiakaslähtöisyys ja luova ajattelu ovat avaimet menestykseen. Salmisaaren oikeustalon energiatehokkuusprojekti toi huomattavia kustannussäästöjä ja pienensi ympäristövaikutuksia – kaikki räätälöityjen ratkaisujen ja tiiviin yhteistyön ansiosta.

Kun LeaseGreen aloitti energiatehokkuusprojektin Salmisaaren oikeustalossa, haasteena oli löytää ratkaisu, joka ei vain vähentäisi energiankulutusta, vaan myös kunnioittaisi rakennuksen erityispiirteitä ja käyttäjien tarpeita. “Projektin onnistuminen perustuu asiakaslähtöiseen suunnitteluun ja tekniseen luovuuteen”, kertoo Olli, LeaseGreenin vanhempi energiatehokkuusasiantuntija.

”Asiakas tietää aina omat prosessinsa parhaiten. Meidän tehtävämme on kuunnella heitä tarkasti ja kysyä oikeat kysymykset. Oikeustalon projekti onnistui siksi, että mietimme perinpohjaisesti miten he rakennusta käyttävät.”

Kustannustehokkuutta innovatiivisella lähestymistavalla

Oikeustalo oli monimutkainen kohde. Se on valmistunut vuonna 1940 Alkon pääkonttorin, tehtaan ja keskusvaraston yhdistelmäksi ja vuonna 2004 se muutettiin käyttötarkoitukseltaan toimistoiksi ja oikeussaleiksi omine erikoistarpeineen. Ilmanvaihtokoneet pyörivät ympäri vuorokauden varmuuden vuoksi, sillä rakennuksessa saattoi olla iltakäyttöä esimerkiksi pitkittyneiden oikeudenkäyntien tai erityistilanteiden vuoksi. Ensimmäiset ratkaisuideat keskittyivät antureiden lisäämiseen jokaiseen huoneeseen, mutta pohdinnan jälkeen Olli tiimeineen päätyi toisenlaiseen lähestymistapaan.

”Jos olisimme vain laittaneet olosuhdeantureita jokaiseen oikeussaliin ja sen oheistiloihin sen enempää miettimättä, kustannukset olisivat nousseet merkittävästi. Asiakkaan kanssa keskustellessa huomasimme, että kaikki kolme oikeussalin tilaa – valmisteluhuone, oikeussali ja erillishuone – toimivat aina yhdessä. Oikein sijoitettuna pystyisimme tunnistamaan tilojen ja oikeusistunnon vaiheet yhdellä anturilla”, Olli kertoo.

Automaatiojärjestelmään luotiin “nuuhkintatoiminto”, joka pyöräytti ilmanvaihtokoneen lyhyesti käyttöajan ulkopuolella, jotta se pystyi havaitsemaan, oliko tiloissa käyttöä. Tämä säästi merkittävästi kustannuksia ja resursseja.

“Ratkaisu syntyi siitä, että jaksoimme kysyä ja kyseenalaistaa alkuperäisiä oletuksia. Lopputuloksena säästettiin yli 100 000 euroa antureiden asennuskustannuksissa ja saavutettiin yli 150 000 euron vuosisäästöt energiankulutuksessa.”

Asiakas ratin takana – näin ajetaan projektit maaliin

Olli korostaa, että jokainen projekti vaatii henkilökohtaista lähestymistapaa. Hänen mukaansa oikeustalon projekti on hyvä esimerkki siitä, kuinka kuuntelemalla ja yhteistyössä asiakkaan kanssa voidaan saavuttaa merkittäviä tuloksia. ”Usein asiakkaat eivät osaa itse kertoa kaikkia tarpeitaan, ellei heitä opasteta oikeiden kysymysten avulla. Siksi vietämme paljon aikaa kohteessa ja tutkimme tiloja yhdessä asiakkaan kanssa. Näin pääsemme kiinni niihin yksityiskohtiin, jotka ratkaisevat projektin onnistumisen”, hän sanoo.

Oikeustalon tapauksessa asiakasyhteistyö oli ratkaisevaa. Rakennusautomaation säätäminen vaati ymmärrystä paitsi kiinteistön teknisestä rakenteesta myös siitä, miten oikeudenkäynnit ja muu toiminta vaikuttavat tilojen käyttöön.

Tekoäly on hyvä renki, huono isäntä

Ollin mukaan energiatehokkuusala on jatkuvassa kehityksessä, mutta se ei tarkoita, että kaikki haasteet voidaan ratkaista uuden teknologian avulla. Hän näkee, että tulevaisuuden ratkaisut perustuvat entistä enemmän datan analysointiin, automaatioon ja tekoälyyn, mutta niiden rinnalla tarvitaan vahvaa ihmisen näkökulman hahmottamista. ”Tekoäly ja datankeruu tuovat mahdollisuuksia, mutta energiatehokkuuden kasvattamisessa tekoäly ei ole ihmelääke. Kun asiat mietitään hyvin, niin meillä on jo tällä hetkellä työkalut saada aikaan leijonanosa mahdollisista säästöistä. Tekoälyä hyödyntämällä voimme luoda viime silauksen”, Olli toteaa.

Tutustu muihin blogiteksteihin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.