Maalämpö tuo pitkällä aikavälillä mittavia kustannussäästöjä taloyhtiöille – ja se on ehkä suurin ympäristöteko, jonka taloyhtiö voi Suomessa tehdä. Alkuinvestointi on mittava, mutta maalämpö maksaa itsensä yleensä takaisin taloyhtiössä 7-10 vuodessa ja tuo säästöjä kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.
Lämmitys on suurin yksittäinen kuluerä suomalaisissa taloyhtiöissä. Suomen talvet – välillä kesätkin – ovat varsin kylmiä. Kun ulkona on 30 astetta pakkasta, ei rahansäästö sisälämpötilasta tinkimällä houkuttele. Sen sijaan energiaremontilla taloyhtiössä voidaan ottaa käyttöön järkevämpi lämmitysmuoto ja leikata lämmityslaskut alle puoleen aiemmasta.
Myöskään lämmitysmuodon ympäristöystävällisyyden merkitystä ei kannata tänä päivänä aliarvioida. Kaukolämpö on Suomessa tyypillinen lämmitysmuoto taloyhtiöille, mutta se tuotetaan aina fossiilisia eli uusiutumattomia energianlähteitä käyttäen. Joissain suomalaisissa taloyhtiöissä on edelleen käytössä öljylämmitys – trendikkään retroa, vai olisiko aika liittyä meidän muiden seuraan 2020-luvulle?
Maalämpö hyödyntää maaperään varastoitunutta energiaa talon lämmitykseen. Energia saadaan maahan poratusta kaivosta ja johdetaan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään sähkön voimalla. Sähkön kulutus on tässä järjestelmässä paljon suoraa sähkölämmitystä pienempi, ja kun käytössä on pohjoismainen vihreä sähkö, on myös ympäristövaikutus hyvin pieni.
Tuoko maalämpö taloyhtiölle säästöä?
Maalämmön alkuinvestointi on taloyhtiön koosta riippuen 100 000-300 000 euroa. Maalämpö tuo yleensä kuitenkin 50-70% säästöt taloyhtiön lämmityskuluihin.
Maalämmön taloyhtiölle tuomaa euromääräistä säästöä voidaan arvioida, kun tiedetään yhtiön alkuperäinen lämmitysmuoto, yhtiön koko ja lämmitykseen käytetyn energiamuodon hinta. Maalämmön käyttökustannukset ovat taloyhtiölle muita lämmitysmuotoja huomattavasti pienemmät.
Öljyn ja fossiilisia polttoaineita polttamalla tuotettavan kaukolämmön hinnat ovat arvaamattomia, sillä ne ovat alttiita suhdannevaihteluille. Niihin kohdistuu tällä hetkellä kovia korotuspaineita. Kärhämä väärässä maailman kolkassa voi helposti heilauttaa hinnat huimaan nousuun, ja samaa matkaa lähtee nousukiitoon taloyhtiön lämmityslasku.
Maalämpö toisaalta tulee ihan naapuristasi kotimaisesta maaperästä. Alkuinvestoinnin jälkeen lämmityskulut pysyvät pitkään tasaisina säistä ja maailman tapahtumista huolimatta.
Mikä on maalämmön todellinen takaisinmaksuaika?
Yksinkertaisen arvion maalämmön takaisinmaksuajasta voi laskea jakamalla järjestelmän alkuinvestoinnin kokonaiskustannukset sen tuomilla vuosittaisilla säästöillä. Taloyhtiön ikä, koko ja sijainti vaikuttavat siihen, miten suuret lämmityskustannukset ovat olleet ennen maalämmön käyttöönottoa, ja sitä kautta myös saavutettavaan säästöön.
Otetaanpa esimerkki. Sanotaan, että istut 30 huoneiston taloyhtiösi hallituksen kokouksessa. Yhtiön kokoukseen ei ostettu pullaa, koska lämmityslasku oli viime kuussa järjettömän korkea ja näppärä puheenjohtaja päätti kattaa ylimääräiset kulut leikkaamalla kokouspullamenoista.
Puheenjohtajan pettämättömään logiikkaan voit heittää seuraavan vastapallon. 30 asunnon yhtiössä maalämmön käyttöönotto maksaa tyypillisesti noin 300 000 euroa. Taloyhtiön tavallinen vuosittainen lämmityskustannus olisi kaukolämmöllä noin 50 000 euroa – tältä vuodelta voidaan vähentää siitä ne kokouspullat eli 7 euroa. Kuvitteellisessa taloyhtiössä on aiemmin käytetty kaukolämpöä, jonka hinta on jo nousussa ja nousupaineet ovat kovat myös tulevina vuosina, ja tästä syystä nettosäästönne maalämpöön siirtyessä on suuri.
Esimerkiksi 60%:n säästöllä vuosittaisissa lämmityskuluissa säästyisi 30 000 euroa. Vertailun vuoksi saman säästön saavuttaaksenne, pullat pitäisi jättää ostamatta 4 286 hallituksen kokoukseen. Tällöin maalämmön takaisinmaksuaika olisi taloyhtiössänne noin 10 vuotta vuotta.