Maalämmön sähkönkulutuksen optimointi: Käytännön keinoja

| Blogi

Maalämpö on uusiutuvaa energiaa: se on maaperään varastoitunutta lämpöä, joka on peräisin auringosta tai maan kuumasta ytimestä. Sen siirtämiseen maasta lämmittämään sinunkin kotiasi tarvitaan aina sähköä – vaikka sähkönkulutus onkin toki paljon pienempää kuin monessa muussa lämmitysmuodossa.

Kun haluaa modernista ja ympäristöystävällisestä lämmitysjärjestelmästään kaiken irti, kannattaa myös maalämmön sähkönkulutusta tarkastella ja optimoida.

Maalämmön sähkönkulutus – kuinka paljon maalämpö kuluttaa sähköä?

Maalämpöjärjestelmässä sähköä tarvitaan lämmön siirtämiseen maaperästä taloon. Lämmönkeruuneste kiertää lämpökaivossa, sähköllä toimiva maalämpöpumppu taas siirtää lämpöä keruunesteestä talon lämmitysjärjestelmään.

Säästääkö maalämpö sähköä? Kyllä säästää! Maalämmön sähkönkulutus on pieni verrattuna muihin lämmitysjärjestelmiin, sillä itse lämpöenergia saadaan maaperästä ja sähköä tarvitaan vain lämmön siirtämiseen maasta taloon. Esimerkiksi suoraan sähkölämmitykseen verrattuna maalämmön sähkönkulutus on vain noin neljännes.

Näin optimoit maalämpöjärjestelmän sähkönkulutusta

Kun maalämpöjärjestelmän sähkönkulutusta halutaan optimoida, tulee monelle varmasti ensimmäisenä mieleen säätää sisälämpötilaa pienemmälle. Se ei ole huono keino – pari astetta viileämmässä nukut myös paremmin ja virkeänä sähkölaskukaan ei tunnu niin uhkaavalta. Maalämmön sähkönkulutuksen optimointiin on kuitenkin, onneksi, muitakin keinoja.

  1. Talon energiatehokkuus

Eihän teillä lämmitetä talon lisäksi sen ympärillä olevaa ilmaa? Vaikka maalämpö on muita lämmitysmuotoja energiatehokkaampi, et saa siitä kaikkea irti, jos lämpöä karkaa jatkuvasti harakoille ikkunankarmien raoista tai kehnosti eristetyistä rakenteista.

  1. Älykkäät ohjausjärjestelmät optimoivat lämmitystä

Maalämpöjärjestelmään voi myös integroida erilaisia ajastimia ja ohjausjärjestelmiä, jotka optimoivat energiankulutusta joko manuaalisin säädöin, tai automaattisesti. Lämmityksen voi ohjata käynnistymään ja sammuttamaan itsestään tarpeen mukaan.

Rakennusautomaatio on monipuolinen kokonaisratkaisu, jonka avulla voidaan ohjata kerralla useita talon toimintoja: lämmitystä, valaistusta, ilmanvaihtoa ja muita järjestelmiä. Rakennusautomaatio on oikein suunniteltuna suuri apu etenkin suurten taloyhtiöiden maalämmön sähkönkulutuksen optimoinnissa, ja voi tuoda sähkölaskuun isojakin säästöjä.

  1. Oikea mitoitus ja säännöllinen huolto

Talon koko ja lämmityksen tarve määrittävät, minkä kokoinen ja tyyppinen maalämpöjärjestelmä on energiatehokkain valinta. Riittävän tehokas maalämpöpumppu toimii kuluttamatta ylimääräistä energiaa ja tuottaa riittävästi lämpöä koko talolle.

Maalämpöjärjestelmä kannattaa myös huoltaa säännöllisesti. Esimerkiksi putkiston suodattimiin kerääntyvä lika tai roskat voivat lisätä sähkönkulutusta. 

  1. Yhdistä maalämpö aurinkovoimaan

Tämä keino nyt ei oikeastaan vähennä sähkön käyttöä, mutta pienentää talon sähkölaskua ja hiilijalanjälkeä. Asennetaan siis talon katolle omat aurinkopaneelit ja katat ainakin osan talon sähkönkulutuksesta ympäristöystävällisesti itse kerätyllä aurinkoenergialla!

  1. Viilennä kesällä ja nappaa talteen hellepäivien lämpöenergia

Maalämpöjärjestelmä toimii myös toisin päin: sen avulla voit viilentää kesäkuumalla huoneilmaa ja hellepäivän lämpö varastoituu takaisin maaperään. Sieltä lämpö saadaan uudelleen käyttöön taas säiden kylmetessä. Tämä säästää kokonaisuudessaan talon energiankulutusta, kun erillistä viilennysjärjestelmää ei tarvita – ja on ehdottomasti ilmastointilaitetta vihreämpi valinta!

Tutustu muihin blogiteksteihin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.