Eihän hyvä energiakriisi mennyt hukkaan?

| Blogi |

Kiinteistöjen energiaoptimointi on riskinhallintaa parhaimmillaan. Vihreä rahoitus tekee siitä nyt entistä houkuttelevampaa.

Energiakriisistä selvittiin säikähdyksellä. Valot pysyivät päällä koko talven ja sähkön hintapiikki katkesi jo ennen vuodenvaihdetta. Paras uutinen oli se, että suomalaiset oppivat säästämään energiaa. Useat sähköyhtiöt raportoivat 10–13 prosenttia kutistuneesta kulutuksesta talvikuukausina, mikä on aivan ennenkuulumatonta. Kriisi sai toimimaan ja löytämään ratkaisuja.

Helpotusta seurasi hyytävä kevättuuli, joka puhaltaa nyt kiinteistöalalla. Newsecin mukaan kiinteistökauppaa tehtiin Suomessa vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana vain 450 miljoonan euron edestä. Se on jopa 70 prosenttia vähemmän kuin edellisen kymmenen vuoden aikana keskimäärin.

Isoja kiinteistöjä tulee myyntiin jonkin verran, mutta ostajien ja myyjien käsitys hinnasta ei kohtaa. Myyntiajat ovat pitkiä ja toimitiloihin on vaikea löytää vuokralaisia. Talotekniikkaliiton kyselyssä 70 prosenttia alan yrityksistä arvioi toimisto- ja liiketilojen uudisrakentamisen vähenevän tänä vuonna.

Tärkein syy kylmään kyytiin on korkojen nousu. Nollakorkojen aika tuntuu kaukaiselta, vaikka siitä on vain vuosi aikaa. Silloin kiinteistöjen omistajat ottivat runsaasti uutta lainaa ja kiinteistöjen arvoja kirjattiin ylöspäin, mikä paisutti velkoja entisestään. Nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen. Korot ovat nousseet ja hinnat laskeneet. Pankkien kaatuminen maailmalla ei piristä tunnelmaa. Eikä se, että Suomi on lievässä taantumassa – asia, joka on jäänyt yllättävän vähälle huomiolle mediassa.

Mutta kun kiikarin nostaa lähimaastosta horisonttiin, siellä näkyy valoa. Valtionvarainministeriön ennusteen mukaan taantuma jää lyhytaikaiseksi. Vihreää rahoitusta on paljon tarjolla, ja sen hintaero muuhun rahoitukseen verrattuna on kasvanut. Vihreiden lainojen korot ovat tänä vuonna 0,75 prosenttiyksikköä tavallisia lainoja edullisemmat, kun 2022 erotus oli vain 0,05 prosenttiyksikköä. Energiaremontteihin saa siis huomattavasti edullisempaa lainaa kuin muuhun. Numerot ovat peräisin käytäväkeskusteluista MIPIM-konferenssista, joka pidettiin Cannesissa maaliskuun alussa. MIPIM on kiinteistösijoittajien päätapahtuma Euroopassa.

Ekologisuus vaikuttaa kiinteistön arvoon selvästi. Konsulttifirma Deepki kysyi vihreän preemion merkityksestä kaupallisten kiinteistöjen johtajilta Isossa-Britanniassa, Saksassa, Ranskassa, Espanjassa ja Italiassa. Puolet vastaajasta sanoi, että ekologisuus on nostanut kiinteistön arvoa 16–28 prosenttia. Neljännes vastaajista kertoi, että vuokratulot ovat nousseet vihreyden ansiosta.

Toisaalta ruskea alennus laskee kiinteistöjen arvoa: Yhdysvalloista on näyttöä siitä, että epäekologisten kiinteistöjen hinnat ovat laskeneet 10–30 prosenttia. Pahimmassa tapauksessa ruskeat kiinteistöt jäävät omistajien käsiin. Energiaoptimointi on siis viisasta riskinhallintaa. Ekologisuus näkyy jatkossakin kiinteistöjen hinnassa ja myyntipotentiaalissa. Fossiilienergian hinta jatkaa nousuaan, eikä ilmastokriisiä ole peruttu.

Lainsäätäjä tukee muutosta radikaalilla tavalla: Alankomaissa astui tammikuussa voimaan laki, jonka mukaan vain C-energialuokan ja sitä parempia toimistokiinteistöjä saa vuokrata eteenpäin. Isoon-Britanniaan vastaavanlainen rajoitus tuli huhtikuussa. Rakennusten energialuokitus on näissä maissa erilainen kuin Suomessa, mutta trendi on selvä. Euroopan unioni kehittänee samanlaisia sanktioita.

Samaan aikaan energiakriisi on herätellyt niitä, jotka ovat lykänneet energiaparannuksia. Siitä kertoo Isännöintiliiton tuore Energiabarometri: energiaremontteja lähivuosina suunnittelevien taloyhtiöiden osuus on noussut 21 prosenttia viime vuodesta.

Edelläkävijät ovat tarttuneet toimeen jo vuosia sitten. Esimerkiksi Varma on tehnyt LeaseGreenin kanssa asuntosalkkunsa kohteista joka neljännen käytöltään hiilineutraaliksi.

Fiksut kiinteistöjen omistajat tietävät, että vihertymisen myötä rakennuksen arvo kohoaa ja likviditeetti paranee. He nukkuvat yönsä paremmin, kun energian hinta sahaa edestakaisin. Sekin turvaa omaa selustaa – ja tuntuu mukavalta – että oman toiminnan hiilijälki pysyy kurissa.

Kirjoittaja Jonni Ahonen on LeaseGreenin toimitusjohtaja. LeaseGreen on suurten kiinteistöjen energiatalouden parantaja ja ilmastotekojen moottori. Pienemmät kulut, puhtaammat tuotot. LeaseGreen tekee yhdessä asiakkaidensa kanssa Suomen vaikuttavimman ilmastoteon – kiinteistö kerrallaan.

Tutustu muihin blogiteksteihin

Lataa lisää

Haluatko tietää enemmän?

1. Tilaa sähköpostiisi alan tuoreimmat uutiset ja kiinnostavimmat asiakastarinat.
2. Seuraat aitiopaikalta alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja keskustelua.
3. Tutustut yrityksiin ja ihmisiin, jotka ovat energiatehokkuuden edelläkävijöitä.