Capex eli Capital Expenditure kuvaa yrityksen pitkän aikavälin investointeja, joilla hankitaan tai parannetaan jo omistettuja kiinteistöjä tai muuta fyysistä omaisuutta. Älykäs energiatehokkuuteen panostava capex-investointi tuo kiinteistölle lukuisia hyötyjä. Se ensinnäkin luo parhaimmillaan mittavat opex-säästöt. Hyvä PTS-investointi myös parantaa kiinteistön energialuokitusta, vähentää päästöjä ja parantaa vuokralaisen olosuhteita – ja tyytyväinen vuokralainen on pitkäaikainen vuokralainen.
PTS eli pitkän aikavälin suunnitelma tarkastelee sitä, millaisia capex-investointeja vuosien mittaan on kannattavaa tehdä. PTS-investoinneilla paisti toteutetaan kiinteistön elinkaaren vaiheeseen liittyviä korjauksia ja pienennetään korjausvelkaa, ne on syytä valjastaa myös nostamaan kiinteistön arvoa.
Tässä tekstissä annamme parhaat vinkkimme siihen, miten laittaa PTS tuottamaan erityisesti, kun panostetaan energiatehokkuuteen.
Näin energiansäästöön sijoitetaan älykkäästi
Parempi energialuokitus nostaa kiinteistön arvoa ja pienentää operatiivisia eli opex-kuluja. Parhaimmillaan pienempien kulujen ansiosta kiinteistö on kustannustehokkaampi, vuokralainen pysyy tyytyväisempänä, ja lopulta järkevästi kehitetystä kiinteistöstä saa paremman hinnan, kun myynnin aika koittaa. Mutta miten capex-investointi toteutetaan älykkäästi?
Kun capex-investoinneilla halutaan panostaa energiansäästöön, ei mietinnässä ole vain lämmitysjärjestelmän uusiminen tai ikkunoiden paremmat eristeet. Investoinnin suunnittelun on syytä lähteä siitä, mitä tuloksia halutaan saada aikaan. Suunnitelmassa on tärkeää katsoa pitkälle: kiinteistön kymmenien vuosien elinkaaressa yksittäisellä hankkeella ei ole paljoakaan arvoa, jos se ei ole järkevä osa pitkän aikavälin investointisuunnitelmaa.
Investoitaessa energiatehokkuuden parantamiseen, on ensimmäisenä tarkasteltava kiinteistön tämän hetkistä energiankulutusta. Mihin energiaa kuluu, meneekö lämpöä jossain harakoille tai näkyykö kulutuksessa selkeitä piikkejä? Näin päästään sen jäljille, missä energiankulutuksen suurimmat säästöt piilevät.
Energiaa kuluu kiinteistössä monessa paikassa ja kulutuksen määrään vaikuttavat lukuisat tekijät. Lämmitys, tuo jokaisen suomalaisen rakennuksen isoin kuluerä, on tietenkin valokeilassa. Energiankulutukseen vaikuttavat myös talon rakenteet, kuten ikkunat ja ovet, sekä ilmanvaihto ja valaistus – eikä lista edes pääty tähän. Energiankulutus on monitahoinen kokonaisuus, jota tulee tarkastella luotettavan datan pohjalta.
Investoinnit kannattaa optimoida osaavan kumppanin avustuksella. Kiinteistöllä voi olla jo jonkinlainen suuntaa-antava PTS, johon on listattu korjauksia ja investointeja – mutta onko toimenpiteiden tavoitteita ja vaikutuksia arvioitu kokonaisuutena?
Ammattitaitoinen kumppani auttaa hahmottamaan, miten kiinteistön PTS-investointeja voidaan kohdentaa oikein ja oikea-aikaisesti. Oikealla hetkellä toteutetut korjaukset, remontit ja parannukset nostavat kiinteistön arvoa ja tuovat maksimaaliset säästöt. Energiaremontin eri osa-alueet tukeva toisiaan vain, kun suunnitelmassa on huomioitu kokonaisuus. Karkean capex-suunnitelman muokkaaminen yksityiskohtaiseksi tiekartaksi vaatii tietoa ja taitoa, eli asiantuntemusta ja datan keräämistä.
Mitä tarkoittaa Capex kiinteistömarkkinoilla?
Kun sijoitetaan kiinteistöihin, liittyy toimintaan kahdenlaisia kuluja: Opex eli operational expenditure kuvaa kiinteistön ylläpidon kustannuksia. Capex eli capital expenditure, tai pääomasijoitukset, taas kuvaa pitkän tähtäimen suunnitelmiin tehtäviä investointeja.
Siinä missä Opex on vesi- ja sähkölaskuja, Capex on taas kiinteistön korjauksiin, remontointiin ja kehittämiseen laitettua rahaa. Kun investoi kiinteistöön, kannattaa siitä pitää huolta ja eli olla valmis laittamaan rahaa kiinteistön kehitykseen ja arvon nostamiseen. Nämä investoinnit on tärkeää suunnitella huolella.
Energiaremontti on yksi esimerkki capex-investoinnista, jonka tavoitteena on tuoda opex-säästöjä ja kehittää kiinteistöä suunnitelmallisesti. Energiaremontilla voidaan parantaa kiinteistön energiatehokkuutta, mikä näkyy suoraan esimerkiksi lämmitys- ja sähkölaskussa. Kiinteistön hiilijalanjälki pienenee ja energialuokitus paranee, mikä puolestaan vaikuttaa koko kiinteistön arvoon.